2024. május 8., szerda

A Matica srpska nélkül nincs Újvidék!

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere ellátogatott a Matica srpskába, és ez alkalommal megbeszélést tartott dr. Dragan Stanićtyal, a kulturális intézmény igazgatójával.

– Napjaink tele vannak kihívásokkal, másfelől nem hagyhatjuk figyelmen kívül a legfontosabb városi intézmények működését, és ezek közé tartozik a Matica srpska is. A Matica srpska a város egyik szimbóluma, egy olyan intézmény, amely a Szerb Nemzeti Színházzal együtt jelentősen befolyásolta az elmúlt időszakban a város fejlődését, státusát. Az önkormányzat és a Matica kapcsolatai szorosak, kötelességünk és privilégiumunk, hogy együttműködjünk. Arra törekszünk, hogy minél több támogatást nyújtsunk ennek a híres kulturális intézménynek. Öt évvel ezelőtt számos kihívás elé nézett a Matica srpska, fennállt a veszélye annak, hogy a híres Letopis nem jelenik meg többé, mert egyes felelőtlen emberek nem támogatták többé a kiadvány megjelenését. A Matica azonban tudta, hogy mindig számíthat az újvidéki önkormányzat segítségére, és hogy a jövőben is támogatni fogjuk a működését. Ma már sokkal könnyebb a helyzet, mint annak idején, mert az önkormányzat és a tartomány is folyamatosan támogatja az intézményt. Az elmúlt három évben kb. 12 millió dinárral segítettük projektjeiket, jövőjük biztos kezekben van, elsősorban a tagoknak köszönhetően, akik tudják, hogy a Matica nélkül Újvidék sem létezhet, és az önkormányzat nélkül a Matica sem működhet. Szeretnék gratulálni az intézmény vezetőségének és tagjainak azért, mert nagyon sok sikeres aktivitást szerveztek az elmúlt időszakban a városban és külföldön is – mondta a polgármester, majd megdicsérte a Vajdaság településeinek atlasza című könyvet.

Stanić megköszönte az elmúlt nyolc év támogatásait, ezek még a legválságosabb időszakokban sem maradtak el.
– Most is nagyon nehéz időket élünk, és annak ellenére, hogy csökkentettük tevékenységünket, továbbra is akadálymentesen működünk – most többet használjuk az internetet, mint azelőtt. A mai találkozó kiváló alkalom volt arra, hogy elbeszélgessünk Vučevićtyel, aki már huzamosabb ideje mindent megtett annak érdekében, hogy bebizonyítsa, mennyit jelent a polgároknak és önkormányzatunknak a Matica srpska – mondta Stanić.