2024. április 26., péntek

Ketten koronavírusosak, kilencen házi karanténban

Ada községben az óvoda zavartalanul fogadja a gyermekeket

A Covid-19-járványhelyzet kihatással van az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény munkájára is, amely intézmény ennek ellenére zavartalanul fogadja a gyerekeket, bár két dolgozója koronavírusos, és emiatt kilencen kényszerültek házi karanténba.

A kiesett dolgozókat sikerült pótolni, a héten pedig stagnált a járványhelyzet, viszont jelentkeznek a gyerekek körében más szezonális megbetegedések is – tudtuk meg Boja Patyi Sarolta igazgatótól. Elmondta, hogy az idei tanévben az intézménybe több mint négyszáz gyermek iratkozott egész napos bölcsődei és napközis tartózkodásra, illetve a félnapos óvodába. Az intézményben Adán, Moholon, Törökfaluban és Völgyparton tíz épületben folyik oktató-nevelő munka.

Az adai óvodában zökkenőmentesen folyik az oktató-nevelő munka a gyermekekkel

Az adai óvodában zökkenőmentesen folyik az oktató-nevelő munka a gyermekekkel

November első felében jelentkezett az első szülő, aki Covid-19-fertőzött volt. A szülők felelősségteljes hozzáállást tanúsítanak a kialakult helyzethez és a járványhoz. Nagyon együttműködőek, és igyekeznek az előírásokat betartani. Jelen pillanatban nyolc szülő van izolációban, valamint a hozzájuk tartozó tíz gyermek maradt otthon. Ez az elmúlt napokban nem változott, a héten pedig stagnáló járványhelyzetről beszélünk. A távolmaradás másik oka, amikor a szülő elővigyázatosságból nem szeretné a közösségbe küldeni a gyermekét. Ez esetben azonban alacsony számról beszélünk, hiszen a kisgyerekek legfeljebb két-három százaléka marad emiatt otthon. A szezonális megbetegedések is jelen vannak a gyerekek körében a csoportokban. Főleg a felső légúti fertőzésekről és az emésztőrendszeri megbetegedésekről beszélhetünk. Pillanatnyilag két dolgozónk maradt távol a munkahelyétől Covid-fertőzés miatt, valamint emiatt kilenc munkavállaló van önizolációban. A szerencsétlen helyzetben az a szerencse, hogy nem mindegyik munkavállalónk óvodai csoportban dolgozó óvónő. Viszont még így sem egyszerű megszervezni az oktató-nevelő munkát. Állandó átszervezések vannak, újratervezések történnek, hogy a mindennapi munka zökkenőmentesen haladjon. A helyzetet nehezítette az egészségügyi vizsgálatnak az eredménye, amelyet a napokban kaptunk kézhez, és itt újabb munkavállalók estek ki a munkából. Ezért már az alapítónak, Ada község önkormányzatának a segítségét kértük, így az adai Műszaki Iskolából két takarító jött hozzánk kisegíteni. Az orvosi vizsgálat minimális egészségügyi követelmény, amelyen minden dolgozónknak rendszeresen, mégpedig félévente át kell esnie, akárcsak az egészségügyben. Az intézmény ennek ellenére zavartalanul fogadja a gyermekeket, és az esetleges munkaerőhiányt pótolni tudjuk, mert jelenleg van elég munkavállalónk. A héten stagnált a járványhelyzet, reméljük, hogy nem romlik az elkövetkező időszakban. Emellett, akik önizolációban vannak, nemsokára visszatérnek dolgozni, és akkor könnyebb lesz lefedni a csoportokat, és minden egyéb tevékenységet elvégezni az intézményen belül. A takarításnál és a fertőtlenítésnél továbbra is tartjuk magunkat azokhoz az előírásokhoz, amelyeket eddig is alkalmaztunk. Fokozottan figyelünk a szellőztetésre, a kéz higiéniájára és a szájmaszk használatára. Ebben nagy felelősség hárul az intézmény minden dolgozójára, de az óvónők és az egészségügyi nővér-óvónők, akik legnagyobb mértékben kiveszik a részüket ebből a helyzetből, és a legtöbb nehézséggel néznek szembe – nyilatkozta az intézmény igazgatója.

Az adai iskoláskor előtti intézményben a Covid-19-járványhelyzet ellenére teljes tartózkodási díjat kell fizetni a gyerekek után. Ez alól kivétel, ha gyermek a távolmaradását az óvodából a gyermekorvostól kapott igazolással igazolják. Ebben az esetben a hiányzást levonják a havi tartózkodási díjból. Akárcsak akkor, ha a gyermek azért marad otthon, mert a szülő koronavírus-fertőzött, vagy izolációban van. Boja Patyi Sarolta megjegyezte, amennyiben a szülő elővigyázatosságból tartja otthon a csemetéjét, akkor a jelenlegi helyzet szerint a teljes összeget kell neki fizetni.