2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS

Klasszikusok nézők nélkül

Bár a várakozások szerint a jövő év elején már Európa-szerte elérhető lesz a koronavírus elleni védőoltás, a belga tavaszi egynapos klasszikusokat helyszíni nézők előtt tervezik lebonyolítani. Erről Tomas Van Den Spiegel, a viadalokat lebonyolító Flanders Classics vállalat vezérigazgatója beszélt a helyi Het Laatste Nieuws lapnak. „Egyetlen forgatókönyv létezik, mégpedig az, hogy nincsenek helyszíni nézők. Egész tavasszal így fogjuk rendezni a versenyeket” – fogalmazott a vezető. Az érintett viadalok közé tartozik a Flandriai Körverseny monumentum mellett az Omloop Het Nieuwsblad, a Gent–Wevelgem, a Dwars Door Vlaanderen, a Scheldeprijs és a Brabant Nyíl. Van Den Spiegel ugyanakkor azt is elmondta, hogy az idén októberre halasztott versenyeket 2021-ben a tradicionális időpontjukban tartják meg.

Utólagos eltiltás a Tour-éllovasnak

Doppingvétség miatt utólag eltiltották a 2019-ben visszavonult Rinaldo Nocentinit, aki 2009-ben nyolc napig vezette az összetettet a Tour de France-on. Az olasz doppingellenes ügynökség közlése szerint a doppingügyekben illetékes olasz bíróság úgy döntött, hogy 2024. november 29-éig nem versenyezhet Nocentini, akinek egyúttal minden 2018 utáni eredményét törölték. A bíróság az állásfoglalását a doppingkódexnek arra a cikkelyére hivatkozva hozta meg, amely tiltott szer vagy módszer alkalmazására, illetve arra irányuló kísérletre vonatkozik, a konkrét vétséget azonban nem közölte. A 43 esztendős kerékpárost a Corriere della Sera értesülései szerint a pályafutása végén, 2019 decemberében, a biológiai útlevelében tapasztalt rendellenességek miatt marasztalták el.

Nocentini legjelentősebb sikere az volt, hogy a spanyol Alberto Contador győzelmével zárult 2009-es francia körversenyen az AG2R La Mondiale csapat versenyzőjeként nyolc napig viselte a sárga trikót. Emellett pályafutásából a 2008-as Párizs–Nizzán elért második hely emelkedik ki.