2024. április 26., péntek

Minden ember egyenlőnek születik

Tegnap ünnepeltük a fogyatékkal élők világnapját

A fogyatékossággal élő személyek nemzetközi napjára 1992 óta emlékezünk meg. A világnap felhívja a polgárok figyelmét arra, hogy a fogyatékkal élők egyenlőek bárki mással, ugyanazok a jogok és kötelességek vonatkoznak rájuk, mint a társadalom bármely tagjára.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A fogyatékkal élő emberek ma a világ népességének körülbelül 15 százalékát teszik ki, életük során számos problémával és gáttal találkoznak. Az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a szociális védelem terén egyenlőtlen esélyekkel néznek szembe, mindennapjaikat sok előítélet és sztereotípia terheli. E problémák tudatában a tartományi ombudsman az év folyamán a fogyatékossággal élő személyek jogainak gyakorlására összpontosította figyelmét, különös tekintettel a koronavírus-járvány leküzdése érdekében bevezetett korlátozásokra. A világnap alkalomból a tartományi ombudsman videokonferenciát szervezett, amelyen a szociális intézmények, a független intézmények, az oktatási intézmények és a nem kormányzati szervezetek képviselői beszéltek a fogyatékossággal élő személyek helyzetéről és problémáiról.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a fogyatékossággal élők helyzete a szokásos körülmények között is nagyon kényes, és a szükségállapotban behozott intézkedések ezen még inkább súlyosbítottak. A konferencián több alkalommal kiemelték, hogy a világjárvány elleni küzdelem nem lehet eredményes, ha a fogyatékossággal élő embereket nem egyenrangú félként kezelik. A tartományi ombudsman megérti, hogy válság idején az emberi jogokat korlátozó intézkedésekhez kell folyamodni a polgárok életének és egészségének megőrzése érdekében, ugyanakkor ezeket a korlátozásokat a legkevésbé korlátozó módon kell végrehajtani. Ezenkívül a tartományi ombudsman véleménye szerint a fogyatékossággal élő személyek jogait mindenkor tiszteletben kell tartani, függetlenül attól, hogy a társadalomban szükségállapotot hirdettek-e vagy sem. Valamint külön figyelmet kell fordítani a szociális intézményekben tartózkodó személyekre, mert a problémák, amelyekkel ezek az intézmények a világjárvány idején szembesülnek, csak fokozódnak.

A fogyatékosság senkit sem ítél alacsonyabb életminőségre és az alkotmányosan garantált jogok gyakorlásának korlátozására. A fogyatékossággal élő személyek nemzetközi napján a tartományi ombudsman felidézte az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának szavait: „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van”. Legmélyebb meggyőződése szerint sem most, sem a jövőben, sem a rendkívüli állapotban nem lehet semmi, ami megfosztaná a fogyatékossággal élő embereket jogaiktól és megsértené emberi méltóságukat.