2024. április 26., péntek

El kell halasztani a fejlesztési terveket

A zentagunarasi helyi közösség próbál segíteni a lakosságnak

A járvány egy települést sem kerül el, így Zentagunaras is kénytelen szembenézni a következményeivel. Sípos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy számos módon igyekeznek segíteni az embereknek.

– Sajnos, vannak családok a faluban, amelyeket közelről érint ez a járvány. Mint helyi közösség, megpróbáljuk megtenni azokat az óvintézkedéseket, amik feltétlenül szükségesek, és ami módunkban áll. Ezekkel a lépésekkel igyekszünk a lakosság életét segíteni és zökkenőmentesebbé tenni. Gondolok itt olyan intézkedésekre, hogy biztosítjuk a piacok működését. Rendszeresen fertőtlenítjük a helyszínt, és az embereink odafigyelnek arra, hogy tiszteletben tartsák a maszkhasználatot. Több helyen is ki vannak függesztve az értesítések, amelyek a lakosokat az aktuális intézkedésekről tájékoztatják. A legtöbb, amit mi tehetünk, az a közterületek fertőtlenítése, és ezt rendszeresen végezzük. A lakosok, akik segítséget kérnek tőlünk a Covid kapcsán, azokat útba igazítjuk, de egyéb esetekben is segítünk. Pl., ha az egész család karanténban van, akkor megoldjuk számukra a bevásárlást, vagy más hasonló jellegű szükségletet. Az információ is segítséget jelenthet ebben az időszakban, ezért arra összpontosítunk, hogy a polgárok megkapjanak minden szükséges információt az aktuális rendelkezésekről, előírásokról. Próbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy tartsák be az előírásokat, mert mint mindenfelé, itt is vannak járványtagadók. Ez egy valós probléma, amire komolyan oda kell figyelni a saját, és a családunk érdekében. Főként az idősebb személyekre és a veszélyeztetett kategóriákra kell odafigyelni – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a településen az óvoda és az alsó tagozatok működnek, a felsősök viszont távoktatásban vesznek részt.

– A tanítónők és az óvónők nagyon odafigyelnek a szabályok betartására. A szülők nem kísérhetik be a gyerekeket az intézménybe, és ügyelnek arra, hogy ne keletkezzen tömeg. Fogadóórákat nem tartanak, viszont az interneten közös csoportokat hoztak létre a szülők a tanítónőkkel. Ezeken a fórumokon meg tudnak minden problémát beszélni, és egyben kizárják a személyes érintkezés lehetőségét. Ez a módszer egyelőre jól működik. A felső tagozatosok nem járnak iskolába, ők az online tanítási rendszerben vesznek részt, viszont ezek a szülő-tanár csoportok ott is működnek. A szülők ezeken keresztül ott is tudnak kommunikálni a tanárokkal – számolt be Sípos Hajnalka, majd hozzáfűzte, hogy az adott körülményekhez képest jól működik az oktatás a településen. A helyi közösség is besegít az iskolának, amennyiben szükség van fertőtlenítésre.

A járványhelyzet a helyi közösség szokásos tevékenységeit is befolyásolja, de ennek ellenére megtesznek mindent, hogy eleget tudjanak tenni feladataiknak.
– Ami legjobban érintett bennünket, azok a fejlesztési programok. A pénzeszközeink csökkentek a kialakult helyzet miatt, és kevesebb fejlesztési pályázat jelent meg. Az így fellépő eszközhiány miatt ugyan nem mondtunk le a fejlesztési programjainkról, de kénytelenek voltunk elhalasztani őket. A már megkezdett programjainkat próbáljuk befejezni – számolt be Sípos Hajnalka, majd azzal folytatta, hogy a mindennapi működésben nem okoz nagyobb fennakadásokat a járványhelyzet. Továbbra is dolgoznak, és igyekeznek a szokásos feladataikat maradéktalanul ellátni. A közterületek és a temető rendezése, a vízszolgáltatási gondok elhárítása, a közvilágítás karbantartása továbbra is zajlik, és az ügyfeleket is fogadják a helyi közösség épületében. Természetesen a járványügyi előírások szigorú betartása mellett.