2024. április 26., péntek
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (22.)

Kapcsolt formák

Szabadka nemrégiben egy új köztéri szoborral, Ivan Antunović katolikus püspök egész alakos szobrával gazdagodott, hamarosan pedig Bíró Károly egykori polgármesternek és I. Petar Karađorđević szerb királynak is szobrot állítanak. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

A Kapcsolt formák címet viselő szoborkompozíció az új városháza mellett található, a buszmegálló felett, szemben a börtönnel. A szobor Ana Bešlićnek, városunk egyik kimagasló szobrászművészének az alkotása.

Ana Bešlić alkotása az új városháza mellett (Fotó: Gergely Árpád)

Ana Bešlić alkotása az új városháza mellett (Fotó: Gergely Árpád)

Ana Bešlić 1912. március 16-án született a Bajmok melletti Sáripusztán, bunyevác–magyar családban. A középiskolát Zágrábban, Grazban és Bécsben végezte. 1937-ben Belgrádba költözött, s 1939-ben itt iratkozott be a Képzőművészeti Akadémia szobrászati tagozatára. 1947-ben szerzett diplomát, majd a posztgraduális képzést követően 1950-ben Toma Rosandić Mesterműhelyébe nyert felvételt. A műhely tagjai hazai és külföldi tanulmányutakon vettek részt, és megismerkedtek az avantgárd szobrászattal. Így az alkotócsoport a jugoszláv művészet modernizációs folyamatának egyik motorjává vált. 1954-ben a Mesterműhely megtartotta a második világháború utáni első jelentős kollektív szobrászati kiállítást Szerbiában, amelyen Ana Bešlić nyolc alkotását mutatta be. Ana Bešlić szintén ebben az évben Szabadkán is tartott egy kiállítást Boschan Györggyel közösen. 1955-ben a Mesterműhely feloszlott. 1957-től Ana Bešlić saját műtermében dolgozott. Munkásságának fő színtere Belgrád volt, de sosem szakította meg kapcsolatát Szabadkával. A városban és a város környéki településeken számos szobor dicséri munkáját, például a Palicsi-tó partján álló Szárnyak. A kiváló szobrászművészt Szabadka 1983-ban dr. Bodrogvári Ferenc-díjban, 1997-ben pedig Pro Urbe díjban részesítette. Ana Bešlić 2008. január 26-án hunyt el Belgrádban.

Ana Bešlić a Kapcsolt formákat 1959-ben készítette el, műkőből. A szobrot 1961-ben bemutatták Párizsban, a Rodin Múzeumban megrendezett modern szobrászatot bemutató tárlaton, 1962-ben pedig a Jugoszláv Képzőművészet római tárlatán. Az alkotást a közönség Szabadkán 1963-ban csodálhatta meg Ana Bešlić önálló kiállításán. A szobor ekkor került a város tulajdonába. 1964-ben kapott köztéri elhelyezést az új városháza, az akkori községi képviselő-testület épülete mellett, alig egy évvel az után, hogy az új toronyépület elkészült. A szobor azóta is ott áll. Sajnos azonban sem emléktábla, sem felirat nem jelzi a szemlélőnek, hogy a szobor kinek az alkotása, mi a címe, és hogy mikor került oda. A Kapcsolt formák mellett állt még egy Ana Bešlić-alkotás is a város központjában. Az Anya és gyermek című, szintén műkőből készült szobrot 1965-ben az Anya- és Gyermek-egészségvédelmi Szakszolgálat épülete előtt állították fel. A szobor azóta eltűnt, csak a vörös téglából készült üres talapzat áll a helyén.