2024. április 26., péntek

Tanya ökörszemekkel

A topolyai Kalmár László új-régi tanyát épít Híressoron
A tanyaház eleje

A tanyaház eleje

A Topolyán élő Kalmár László Híressorról származik, az itteni tanyavilágban nőtt fel:

– Tanyán éltem a szüleimmel, majd amikor elmúltam húszéves, munkát vállaltam Zentán, ott jártam középiskolába is. Sofőrként dolgoztam a Bácskában, majd ’72-ben felmentem Szabadkára. Nemsokára autóbuszra is levizsgáztam, és ’76-ban Ljubljanában kötöttem ki, városi buszt hajtottam. Jobb volt a fizetés, kevés volt a sofőr, de csakhamar „felhígult” ez a szakma és kereset is, ezért ’79-ben visszajöttem Vajdaságba, a Vojvodina utasszállító vállalatban buszoztam, utána horgonyoztam le Topolyán. Itt, Híressoron a tanya körül négy és fél hektár földet művelünk Topolyáról ingázva. Két fiam van, és három unokám. Az egyik fiam vállalkozó, a másikkal meg műveljük a földeket. A régi tanya, öregapám tanyája helyén kezdtünk építkezésbe három évvel ezelőtt, az egykori parasztházak mintájára. Közösségi házat, rendezvények megtartására, születésnapok, osztálytalálkozók, társas estek, művelődési programok és a faluturizmus számára is alkalmas, hagyományos beosztású tanyát építünk. Az épület huszonhárom méter hosszú és tíz méter széles, elöl nyitott ganggal. A nagyterem hat méter széles, a ház végében pedig lesz két szoba fürdőszobával – mondta Kalmár László, majd hozzátette, a kezdeti elképzelés az volt, hogy földből döngölt, vert falú épület lesz, mint ahogy nagyszüleink építkeztek annak idején. Téglaalapra kezdték az építést, de egy méter után a falverők feladták, nem volt, aki folytassa a kemény munkát. A továbbiakban sárba rakott téglával kombinálták a döngölt földet, egy sor föld, majd egy sor tégla felváltva. Keresett épületanyagot, így régi hódfarkú cseréphez és megfelelően hosszú gerendákhoz sikerült épületbontásból hozzájutnia.

A tájjellegű ház nyitott ganggal és ökörszemekkel a tetőn

A tájjellegű ház nyitott ganggal és ökörszemekkel a tetőn

– Az interneten találtam egy bontásra szánt zombori nagy polgári házat. A bontásért elkaptuk a faanyagot, több mint két hétig tartott a kemény munka és a szállítás, de megérte. Zombor központjából hoztuk el a keresztgerendákat és a téglákat, egy másik helyről jutottam hozzá ugyancsak bontásból származó hódfarkú cseréphez, ami után felgyorsult az építkezés. Önerőből próbálom tető alá hozni. Sokat segítenek a kétkezi munkában a barátok, ismerősök és a családtagok. Három éve építkezünk, és most, november végére sikerült felrakni a tetőt is. A hagyományos régi ajtók és ablakok tavaszra kerülnek a helyükre, és kezdődhet a belső berendezés. A nagyterem plafon nélküli. A tető egyben a plafon is, a horogfákat bedeszkáztuk. Láthatóak maradnak a régi, faragott keresztgerendák, tágas, levegős térben fogadhatjuk a vendégeket. Családi ünnepek, névnapok, születésnapi bulik, bármilyen közepes nagyságú összejövetel megtartására alkalmas lesz a tanya. A falak nincsenek bepucolva, a sárba rakott tégla hangulatos, régies belsőt kölcsönöz a nagyteremnek – mondta Kalmár gazda.

A hagyományos falusi parasztházak mintájára készülő épület tetőszerkezetébe két ívelt tetőablak, úgynevezett ökörszem is be van kombinálva, ami még látványosabbá, vonzóbbá teszi a faluturizmus számára, rendezvények megtartására alkalmas tanyaépületet.