2024. április 26., péntek

Befektetésekkel a járvány ellen

Kísérik a vállalkozók helyzetét – A magánosítás is lassan befejeződik Szerbiában

Öt évvel ezelőtt 560 állami tulajdonban levő cég várt a magánosításra, ebből mára 70 maradt – mondta Dragan Stevanović, a Gazdasági Minisztérium államtitkára. Kiemelte, hogy a privatizáció végéhez közeledünk, és a következő időszakban nagy hangsúlyt fektetnek az eljárások lebonyolítására.

Az államtitkár szerint a magánosításra várakozó cégek közül 20 esetében már meghirdethető az eladás, így ezekben hamarosan elindítják az eljárásokat. Jelenleg folyamatban van a Smederevo vízgazdálkodási társaság értékesítése, de az év végéig további két vállalat is eladásra kerül. A többi cég esetében még tartanak a vagyon-visszaszármaztatási vagy egyéb bírósági perek, de néhánynál tulajdonjogi problémák is akadnak. Amint lezárul egy-egy cég eljárása, a minisztérium szinte azonnal áruba bocsátja a vállalatot – mondta Stevanović a frankfurti Vesti hírportálnak. Hangsúlyozta, hogy a közfelhívások száma és az eladásokból befolyt bevétel nagysága nagyban függ a befektetők érdeklődésétől, de a koronavírus-járvány is rányomhatja bélyegét a folyamatokra. Az államtitkár összességében elégedett a privatizáció terén elért eredményekkel, hisz szavai szerint „az elmúlt években többek között olyan nagy kihívásokkal is sikerült megküzdeni mint a Železara, a Galenika, az RTB Bor és a PKB óriáscégek magánosítása”.

FÓKUSZBAN A MUNKAHELYEK MEGŐRZÉSE

A Gazdasági Minisztérium a járványhelyzet kezdete óta támogatja a vállalkozókat, és továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetüket – emelte ki Stevanović. Emlékeztetett arra, hogy elsősorban a gazdaság fenntarthatóságára fektették a hangsúlyt, és a munkahelyek megtartását szorgalmazták. Erre a célra 160 milliárd dinárt különítettek el a közös büdzséből, az eszközökkel pedig 250 ezer céget, vállalkozót és gazdát támogattak.

A járványhelyzet elején foganatosított gazdasági csomagok által a foglalkoztatottsági arányt is sikerült visszaállítani – mondta Stevanović. Állítását azzal támasztotta alá, hogy míg március 16-a és 31-e között 15 ezren maradtak munka nélkül, addig májustól novemberig a foglalkoztatottak száma 60 ezerrel nőtt. Az államtitkár szerint ehhez nagyban hozzásegített az a 10 milliárd dinár értékű támogatás, amit a Fejlesztési Alap kedvezményes kölcsönök formájában biztosított a vállalkozók részére. A gazdasági személyeket segítő banki hitelek által pedig 1,3 milliárd euróhoz juthattak a szerbiai vállalkozók – ismertette a számokat az államtitkár.

FOLYTATÓDNAK A PROJEKTUMOK

Az államtitkár megerősítette azt is, hogy az idén az európai országok közül Szerbiában csökkent legkevésbé a bruttó hazai termék értéke, és az előrejelzések szerint jövőre a GDP jelentős növekedésére lehet számítani. Hangsúlyozta, hogy ennek érdekében 2021-ben számos új befektetést terveznek megvalósítani. Kiemelte, hogy egyetlen hazai vagy külföldi befektetés sem állt le, és a helyzet ellenére sem szünetelnek a megkezdett vagy tervezett projektek. Sőt: további befektetők érdeklődnek a lehetőségek iránt, ami bizakodásra ad okot – fejezte ki véleményét az államtitkár.

Stevanović szerint a járványhelyzet sem tudta megingatni Szerbia gazdasági, politikai és jogi stabilitását. Az országunkban érvényes rendelkezések ugyanis nem tesznek különbséget a hazai és a külföldi befektetők között: az erre vonatkozó törvényes háttér biztosítása óta 121 befektetési szerződést írt alá az állami vezetés. Az államtitkár részletezte azt is, hogy ezekből 40 projektum esetében befejezték a kivitelezés első fázisát, 81 pedig még folyamatban van. Az összesen 2,5 milliárd euró értékű befektetések révén 46 ezer új munkahely nyílik meg országunkban – tette hozzá az államtitkár.