2024. április 25., csütörtök

Drágulnak a dohánytermékek

A hazai jövedékiadó legkésőbb 2025-ig felzárkózik az európai szinthez

Gyakran hallhatjuk külföldiek szájából Szerbiára vonatkozólag: Legalább a cigi olcsó! A legfrissebb hírek szerint ez a kevés öröm sem tart már sokáig. A jövedéki adóról szóló törvény legfrissebb módosításai értelmében a dohánytermékek – beleértve az elektromos cigarettába tartozó folyadékokat is – drágulása várható. A törvénymódosítási javaslat kitér az áremelkedés módjára és ütemére is, és az a célja, hogy kiegyensúlyozzák az árakat Szerbia és az Európai Unió között. Mindez a 2021 és 2025 közötti időszakban várható.

Szerbiában a dohány kiskereskedelmi árának 6,76 százaléka jövedéki adó. Az EU-n belül a jövedéki adó mindenhol magasabb ennél a szerbiai terhelési értéknél. A legalacsonyabb 11,8 százalék, a legmagasabb pedig Hollandiában és Franciaországban, eléri az 51,4 százalékot!

A jelenleg parlamenti eljárásban levő törvénymódosítási javaslat értelmében a cigarettákra kivetett jövedéki adónak 2025-ig el kell érnie az EU-s szintet, vagyis a jelenlegi 70 euróról legalább 90 euróra kell módosulnia. Ez annyit jelent, öt év múlva az egy doboz cigarettára jutó jövedéki adónak el kell érnie az 1,8 eurót. A jelenlegi euróárfolyam szerint valamivel több mint 200 dináros emelkedést jelentene egy csomag cigaretta árában.

A középtávú terv javaslata szerint a jövedéki adót félévente növelik. További újításokat javasoltak a nem éghető dohány, vagyis az elektromos cigarettába kapható folyadék jövedéki adójának kiszámítási módszerében is azért, hogy csökkentsék az erre a termékre kivetett terhelés és a cigaretták jövedéki adója közötti különbségét.

Az 50 százalékos terhelésnövelés az e-cigarettához tartozó nikotinfolyadék esetében is elfogadható több gazdasági szakértő szerint, mert a jövedéki adót a kiskereskedelmi ár 9,7 százalékos szintjére emelné. E javaslat értelmében a folyadék árát milliliterenként 1 dinárral emelnék minden évben.