2024. március 29., péntek
MARADONA HALÁLA

Szűk családi körben temették el a legendát

Szűk családi körben temették el Diego Maradonát, akitől azt megelőzően szurkolók és rajongók tízezrei búcsúztak el Buenos Airesben, az elnöki palotában felállított ravatalánál. A szerdán szívrohamban elhunyt néhai világklasszis labdarúgó koporsóját csütörtökön este szállították át a Casa Rosadából a Buenos Aires északnyugati külvárosában, a Bellavistában lévő Béke Kertje (Jardín de Paz) temetőbe, ahol szülei is nyugszanak. Az egyórás út során gyászolók ezrei álltak az utak mentén, a temetőben pedig családtagjai és legközelebbi barátai jelenlététben helyezték örök nyugalomra.

Átnevezik a nápolyi stadiont

Luigi de Magistris, Nápoly polgármestere a közösségi oldalon tett bejegyzését követően hivatalosan is megtette az első lépést, hogy a San Paolo Stadion a jövőben a szerdán elhunyt Maradona nevét viselje. A II. világháború után épült nápolyi stadiont – amelyben Maradona 1984 és 1991 között szerepelt – Szent Pálról nevezték el. A legenda szerint az Olaszországba érkező apostol Fuorigrottában ért partot, amely városrészben a nápolyi stadion található. A Napoli elnöke, Aurelio De Laurentiis ezzel kapcsolatban kifejtette: méltányos dolog lenne Maradonáról elnevezni a stadiont, aki így továbbra is részese és tanúja lenne a csapat életének. Hozzátette: Maradona nápolyi évei felejthetetlenek az ott élők számára, az argentin csatár egyszerre volt a megújulás és a kívánt feltámadás szimbóluma.

Nemzetközi sajtóvisszhang

A nemzetközi sportsajtó megrendülten ír minden idők egyik legjobb labdarúgójának haláláról. A német Bild a világ legnagyobb futballművészének nevezte az isteni Diegót, az olasz La Repubblica pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Maradonának abszolút tehetsége volt két dologhoz, a futballhoz és az önsorsrontáshoz. A francia Liberation szerint az argentin igazi futballvirtuóz volt, aki legjobb pillanataiban azt tanította, hogy kételkedjünk a fizika szabályaiban, és higgyünk a halhatatlanságban. A brit The Guardian úgy írt, Maradona tökéletes megnyilvánulása volt az emberi ellentmondásosságnak, és rámutat: nem kérdés, hogy zseni volt, szinte emberfeletti képességgel nyúlt a labdához, olyat tudott vele, mint a nagy festők az ecsettel vagy a zeneszerzők a hangokkal.