2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS

Az olimpiai bajnok utolsó versenye

Davor Štefanek a belgrádi világkupán fejezi be versenyzői karrierjét

Mint azt a beavatottabb birkózószakemberek már egy ideje tudják, a december derekára (12–18.) Belgrádban tervezett rendhagyó világbajnokság mégsem világbajnokság lesz, hanem egyéni világkupa, mert a járványhelyzet miatt nem sikerült elérni azt, hogy a vezető tíz birkózónemzet közül legalább nyolc részt vegyen a versenyen, illetve hogy a versenyzők legalább 70 százaléka el tudjon utazni a szerb fővárosba. A hírek szerint az amerikai, kínai és japán versenyzők már biztosan hiányozni fognak, a világkupára viszont a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) 300 000 svájci frank összegű díjalapot biztosít, így remélhetőleg a többieknek elég csábító lesz ez a torna.

Davor Štefanek a magyarkanizsai sajtótájékoztatón (Puskás Károly felvétele)

Davor Štefanek a magyarkanizsai sajtótájékoztatón (Puskás Károly felvétele)

A szerbiai versenyzők ettől függetlenül becsülettel végigdolgozták az edzőtáborokat, az elmúlt két hétben Zentán edzettek, tegnap pedig kontrollmeccseket is tartottak. A válogatottak közül az egyik legszorgalmasabb pont az egyik legtapasztaltabb, az olimpiai és világbajnok Davor Štefanek volt, akiről az elmúlt négy évben úgy tudtuk, hogy címvédésre készül Tokióban, ám néhány hete kiszivárgott a hír, s erről a belgrádi médiumok is beszámoltak, hogy a szabadkai fiatalembernek a belgrádi nagyverseny lesz az utolsó, tehát szögre akasztja a birkózócipőjét.

Štefanek a Szerbiai Sportszövetség elnökeként csütörtökön Magyarkanizsára látogatott, és a protokolláris sajtótájékoztató keretében e döntéséről is megkérdeztük.

A hír igaz, ez a döntésem, függetlenül attól, hogy a súlycsoportomban Nemes Máté megszerezte az olimpiai kvótát Szerbiának. Ez azt jelenti, hogy elméletben védhetném a riói aranyat, de úgy gondolom, hogy Máté az utóbbi hét évben mutatott munkája és eredményei révén teljesen megérdemli, hogy a súlycsoportunkban ő képviselje Szerbiát a 2021-re halasztott tokiói olimpián. Hogy azért ne beszéljek félre: abban az esetben, ha idén tartották volna meg az ötkarikást, biztosan én léptem volna fel, de remélem, megértik, elmúltam 35 éves… Ami titulus, eredmény elérhető volt, szinte mindent megnyertem. Sokat adtam a szerbiai sportnak, a birkózásnak, de sokat is kaptam tőle. Minden tőlem telhetőt megteszek viszont, hogy továbbra is segítsem a sportot, a birkózást, úgy is mint bajnok és úgy is mint a Szerbiai Sportszövetség elnöke. Sokan azt híresztelték, hogy a feleségem miatt hagyom abba, de mindenkinek tudnia kell, hogy fantasztikus élettársam van, aki végig támogatott a versenyzői karrierem során, s amikor elhatároztam, befejezem, ő volt az, aki azt mondta, kibírunk még 8-9 hónapot Tokióig. Döntésemben a „fő bűnös” Matija fiam, aki májusban már 4 éves lesz, s aki már a rengeteg edzőtábor és a belgrádi munka miatt nagyon hiányol. A családot helyeztem tehát előtérbe, befejezem a pályafutásomat, szögre akasztom a birkózócipőket, és nem megyek az olimpiára. Kilenc érmem van az olimpiáról, az Európa- és világbajnokságokról, egyedüli kis tüske az, hogy az Eb-n csak ezüstig tudtam eljutni, mind a junior-, mind a felnőttmezőnyben. Úgy tartom, hogy erre Újvidéken volt talán a legjobb esélyem, de semmit nem sajnálok, s remélem, emelt fővel és belgrádi éremmel fejezhetem be a karriert.

Az akadémia tetőszerkezetének váza már fenn van (Puskás Károly felvétele)

Az akadémia tetőszerkezetének váza már fenn van (Puskás Károly felvétele)

Štefanek ezt követően kilátogatott a birkózóakadémia építkezésére is, ahol megelégedettséggel konstatálhatta, hogy a tetőszerkezet már már fenn van, tehát a tervek szerint haladnak a munkálatok.

Kiváló ötlet volt az akadémia, s amikor megépül, nyugodtan állíthatom, hogy Bálint Zoltánnak szobrot emelhetnek Magyarkanizsán, hiszen az érdem nagyrészt az övé. Ilyen létesítménye nemhogy Szerbiának, de Jugoszláviának sem volt, így ezzel óriásit nyer az ország és a sportág. Mivel ez az akadémia Szabadkához igen közel van, s abban reménykedve, hogy a fiam a nyomdokaimba lép, reménykedem, hogy itt edz majd a többi fiatallal, közel hozzám. Úgy érzem, hogy személyes felelősségem, valamint a velem nagyjából ugyanakkor elköszönő Aleksandar Maksimović és Frísz Krisztián kötelessége egyben, hogy bekapcsolódjunk az utánunk jövő nemzedékek nevelésébe, tudásunkat átadjuk, és új bajnokokat képezzünk. A birkózás nem Davor Štefanek, nem Nemes Viktor és Máté. Előttünk is kiváló versenyzők, világbajnokok voltak, s utánunk is lesznek jó birkózók.