2024. április 26., péntek

Együtt sikerülhet!

Száz lélegeztetőgépet adományozott a magyar kormány

Ismét határokat nem ismerő összefogásnak lehetünk tanúi: száz lélegeztetőgépet és ugyanennyi, a betegek őrzésére szolgáló monitort adományozott a magyar kormány a Vajdasági Klinikai Központnak. Felkeresésünkre az intézményben megerősítették a szállítmány érkezését, és elmondták, hogy a központ igyekszik a szükségleteknek megfelelően elosztani a jelen helyzetben nélkülözhetetlen egészségügyi eszközöket. A nemzeti összetartozást alátámasztó segítségét Pásztor István, a VMSZ elnöke köszönte meg a magyar kormánynak.

A lélegeztetőgépeket és monitorokat szállító kamionok indulását Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter jelentette be. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a vajdasági magyarok jelezték, hogy segítségre van szükségük a legsúlyosabb koronavírusos betegek ellátása terén, így a magyar kormány csütörtök hajnalban már útnak is indította az egészségügyi eszközöket. Az adományt a szerb egészségügyi hatóságok engedélyezték – hangsúlyozta a külügyminiszter.

– A mi esetünkben az ország és a nemzet határai nem esnek egybe, és azt valljuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Ezért kötelességünk segíteni a határainkon túl élő magyar nemzeti közösségeken is, különösen így van ez most, a világjárvány idején – tette hozzá a magyar miniszter a közösségi oldalán közzétett nyilatkozatában. Ugyanitt kifejezte reményét, hogy minél előbb túl leszünk az egészségügyi és gazdasági kihívásokon. Csak együtt sikerülhet – fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar kormány adományát Újvidéken Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ igazgatója vette át a magyarországi illetékesektől. A lélegeztetőgépeket és a monitorokat ugyanis a vajdasági egészségügyi központ osztja majd szét az érintett kórházak között – erősítették meg érdeklődésünkre az intézményben.

Az eszközökre Vajdaság-szerte nagy szükség van: a központ legfrissebb értesítése szerint a péterváradi katonakórházban 27, a Vajdasági Klinikai Központban pedig 359 fertőzött lábadozik. Az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt jelenleg a fertőzőosztály mellett a belgyógyászaton, a rehabilitációs osztályon, az urológián, a plasztikai és a szájsebészeten, az orr-fül-gégészeten, az ortopédián, az érsebészeten, illetve az intenzív terápiás osztályon is koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak. A lélegeztetőgépen levő páciensek mellett sokan szorulnak intenzív oxigénterápiára is – erősítették meg a vajdasági egészségügyi központban.

A magyar kormány újra a cselekvés mezejére lépett, amikor támogatására szüksége van a vajdasági magyar közösségnek – hangsúlyozta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

– A magyar kormány többedik alkalommal bizonyítja, hogy a nemzeti együvé tartozás nemcsak politikai kinyilatkozás, hanem a határon túli magyar közösségekre való odafigyelés és azok segítése. A szolidaritását bizonyítja, hogy megosztja azokat az eszközöket, amelyekkel rendelkezik. Mindezt egy olyan világjárvány leküzdésének idején teszi, amelyben az egyéni érdekek felül kell, hogy íródjanak. Szomszédságpolitika terén is bizonyít, tudván azt, hogy elsősorban a szomszédokon segítünk, hisz ők azok, akikre holnap is támaszkodni lehet. Mindezeket alátámasztja a jelen támogatással is: a magyar kormány ismét kezet nyújtott a vajdasági magyar közösségnek, általuk pedig a vajdasági és a szerbiai egészségügynek is.

A VMSZ elnöke elmondta azt is, hogy a tavasz folyamán két nagy szállítmány érkezett a magyar kormány jóvoltából Szerbiába, az ősz folyamán pedig ez már a harmadik, talán minden eddiginél nagyobb értékű adomány. A száz lélegeztetőgép és az ugyanennyi betegfigyelő monitor nemcsak a koronavírus leküzdésében, hanem a járványt követő időszakban is nagy segítséget nyújt majd a vajdasági egészségügyi intézményeknek és kórházaknak – zárta gondolatait Pásztor István a közösségi oldalán közzétett köszönőbeszédében.