2024. április 26., péntek

Fogytán a vértartalékok

Óbecsén csaknem száz önkéntes véradót fogadott a Vajdasági Transzfúziós Intézet csapata

Mintegy százan adtak tegnap vért Óbecsén a Városi Színházban, ami azt jelenti, hogy nagyjából annyi önkéntes véradó jelent meg, mint ahány a járvány kitörése előtt volt egy-egy akción. Országos szinten azonban más a helyzet.

A nők ritkábban adhatnak vért, mint a férfiak (Fehér Rózsa felvétele)

A nők ritkábban adhatnak vért, mint a férfiak (Fehér Rózsa felvétele)

– Nagyobb szükségünk van a vérre, mint rendes körülmények között, de a megbetegedések miatt kevesebben adnak vért. Nagyon számítunk az önkéntes véradókra, mert a Vajdasági Transzfúziós Intézetnek fogytán vannak a tartalékai. Az első véradók, mielőtt megjelennek valamelyik véradási akció helyszínén, a honlapjunkon vagy az ott található elérhetőségeink valamelyikén érdeklődjék meg, hogy miként kell felkészülniük a véradásra. Azok, aki felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből vagy tünetmentesen vészelték át a betegséget, akár többször is adhatnak antitesteket tartalmazó plazmát, amennyiben nem szenvednek valamilyen krónikus vagy autoimmun betegségben – tudtuk meg dr. Miroslav Petkovićtól, a Vajdasági Transzfúziós Intézet mobilcsapatának az orvosától.

Marijana Ćalović, az óbecsei Vöröskereszt titkára elégedett volt az óbecsei önkéntes véradók részvételével.

– Csaknem százan jelentek meg az óbecsei véradási akciónkon, közöttük voltak olyan is, akik először vagy hosszabb kihagyás után adtak vért. Pénteken Péterrévén volt ilyen akciónk, de az egészségház helyett ezúttal egy mobil transzfúziós állomáson fogadtuk az önkénteseket, akik az átlagos 25-30 fő helyett ezúttal 38-an voltak. A véradók között általában több a férfi, mint a nő, de ennek egyszerű oka van: a nők négyhavonta, a férfiak háromhavonta adhatnak vért – mondta el Marijana Ćalović.

Bár a szakemberek szerint a lakosság négy százaléka kellene, hogy önkéntes véradó legyen, nálunk ez csupán három százalékot tesz ki. Az előírások szerint véradó lehet minden olyan egészséges, 18 és 65 év közötti személy, akinél orvosi vizsgálattal és a vérkép, azaz a hemoglobinszint ellenőrzésével megállapítható, hogy a véradás nem veszélyezteti sem őt, sem azt a személyt, aki majd a vért kapja.