2024. április 26., péntek

Ünnepség nélküli ajándékozás

Szabadka legidősebb polgárai Balkó Mácsai Katarina és Mihajlo Jančikin

A Vöröskereszt szabadkai szervezete szeptember közepe óta kereste a legidősebb szabadkai urat és hölgyet, továbbá a leghosszabb idő óta házasságban élő párt. A szervezet Napsugaras Ősz elnevezésű programja keretében meghirdetett kiírásra október 8-ig lehetett jelentkezni. Hétfőn rendhagyó módon, ünnepség nélkül tartották meg a rendezvényt, mert a világot érintő járványhelyzet miatt a legidősebbek személyesen nem vehették át szerény ajándékaikat.

Lidija Segedinčev, a Vöröskereszt szabadkai titkárhelyettese a szervezet termében megszervezett, díjazottak kihirdetésén megtartott sajttájékoztatón a média képviselőinek elmondta, hogy hagyományos rendezvényük 1973-óta kerül megrendezésre.

A díjazottak nevében képviselőjük vette át az ajándékot (Fotó: Gergely Árpád)

A díjazottak nevében képviselőjük vette át az ajándékot (Fotó: Gergely Árpád)

– Büszkék vagyunk arra, hogy ez a kezdeményezés tőlünk származik, és hogy ezt az eddigi évek során megszakítás nélkül sikerült megszerveznünk. Az esetleges fertőzés megakadályozása érdekében idén másképp ünnepeljük legidősebb polgárainkat, akiknek ezúttal a képviselőjük veszi át és juttatja el az ajándékokat – nyilatkozta a titkárhelyettes.

A leghosszabb ideje tartó házasságot az idén Bošnjak Eva Etela és Lojzije ünneplik, akik 1957-ben kötöttek házasságot. A legidősebb szabadkai nő az 1925-ben született Balkó Mácsai Katarina, a legidősebb szabadkai férfi pedig az 1924-ben született Mihajlo Jančikin.

– A legidősebb házaspár éppen ezen a napon ünnepli házassági évfordulóját, Balkó Mácsai Katarina háziasszony volt, most a Szabadkai Gerontológiai Központban él, gyermekei, unokái, dédunokái vannak, Mihajlo Jančikint pedig a legtöbb szabadkai polgár ismeri, mert színészként dolgozott, a Szabadkai Gyermekszínház igazgatója volt és Szabadka Pro Urbe díjasa – tudtuk meg Lidija Segedinčevtől.

Az ajándékokat Slavica Kujundžić, a Szabadkai Gerontológiai Központ titkára vette át.

– Sajnos nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a hagyományokhoz híven, gazdag program kíséretében adjuk át az ajándékokat, de természetesen minden díjazott örömmel fogadja őket, hisz ez egy szép esemény, és boldoggá teszi majd őket a tudat, hogy a Vöröskereszt és a város nem feledkezett meg róluk – mondta a titkár.