2024. április 26., péntek

Egy boldog, sok az elégedett

2020-ban Danyiil Medvegyev lehet igazán boldog (Fotó: Beta/AP)

2020-ban Danyiil Medvegyev lehet igazán boldog (Fotó: Beta/AP)

Orosz sikerrel, Danyiil Medvegyev győzelmével ért véget a 2020-as teniszév. A Monte-Carlóban élő 24 éves moszkvai – február 11-én lesz 25 – pazar sorozattal nyerte meg Londonban az évzáró mestertornát. Danyiil a járvány miatt rendhagyóra sikerült idény befejező tornáján ugyanis veretlennek bizonyult, és ő lett a nyílt korszakban a harmadik, aki egy tornán le tudta győzni a világranglista első három helyezettjét. Korábban ugyanez csak az argentin David Nalbandiannak és 2007-ben Montrealban a mostani világelső Novak Đokovićnak sikerült.

Medvegyev a csoportban Alexander Zverevet, Đokovićot, majd nem kalkulálva, biztos továbbjutóként Diego Schwartzmant is verte. Az elődöntőben pályafutása során először Rafael Nadalt buktatta el, majd a vasárnapi döntőben az esélyesebbnek hitt osztrák Dominic Thiemet is felülmúlta. Az orosz ezzel 9. serlegét nyerte, míg Thiemnek továbbra is 17 van.

A döntő jó játékkal telt, Medvegyev az elején, az osztrák a hajrában volt a megszokottnál egy kicsit bizonytalanabb. Az első és a harmadik játszmában egyetlen break döntött, a középsőben pedig rövidítést játszottak, amelyet Thiem hasonlóan veszített el, mint ahogyan egy nappal korábban Đokovićot verte. Az osztrák 2:0-ra elhúzott, majd zsinórban hét pontot az ellenfele szerzett.

Medvegyev a londoni győzelem révén 8470-re növelte pontjai számát, azaz már 1840-nel előzi meg Roger Federert, és csak 655-tel marad le Thiem mögött. Nadal sincs messze, a spanyol 1380-nal vezet az orosz előtt. Itt jegyezzük meg, hogy az évet Đoković 2180 pontos előnnyel zárta, és világelsősége 295. hetében meglehetősen biztos lehet benne, hogy márciusban majd megdönti Federer 310 hetes csúcsát.

Az évzáróval tehát Medvegyev lehet a legelégedettebb, hisz megerősítette sokak véleményét, miszerint a nagy hármas utáni korszakban ő a legkomolyabb jelölt a ranglista első helyére. Noha a kilencedik nagy döntőjében (Grand Slam, 1000-es és évzáró) már a hetedik vereséget szenvedte el, Thiem sem lehet elégedetlen, mert az idén, az újnak nevezett korosztályból elsőként, US Opent nyert. Novak elégedettségének okát már említettük, Nadal pedig a 13. Roland Garros miatt zár emlékezetes évet.

Egy tehát kimondottan boldog, de többen is elégedettek. Az élmezőny egyetlen tagja, aki 2020-ban gyengébben teljesített, a görög Sztefanosz Cicipasz, mert jóval elmaradt a saját és a szakértői elvárás mögött is.

LONDON. – Az évzáró mestertorna döntőjében: Medvegyev–Thiem 4:6, 7:6, 6:4. Páros,döntő: Koolhof/Mektić–Melzer/Roger-Vasselin 6:2, 3:6, 10:5.