2024. április 26., péntek
Fehérorosz válság

„Fasizmus elleni menet”

Tizenötödik alkalommal tüntettek Lukasenko lemondását követelve

Immár a tizenötödik alkalommal tüntettek tegnap Fehéroroszország több nagyvárosában Alekszandr Lukasenko államfő távozását követelve. A tüntetők a főváros, Minszk utcáin vonultak a történelmi vörös-fehér-vörös zászlók alatt Éljen Fehéroroszország! jelszót skandálva. A rendőrség az engedély nélkül tartott tüntetés elején megkezdte az őrizetbe vételeket. Kora délutánig mintegy nyolcvan embert állítottak elő. Előző vasárnap csaknem ezer embert vettek őrizetbe. A közösségi portálokon számos videofelvétel arról számolt be, hogy több lakóház udvarában összecsapások voltak a rohamrendőrökkel. Fehéroroszország más városaiban – így Barauljaniban, Zaszlaujében és Navapolackban – is tüntettek.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A rendőrség és a hadsereg Minszkben rabszállítókkal vízágyúkkal és páncélos járművekkel vonult fel. A tereken fémkordonokat állítottak. A hatóságok korlátozták az internetszolgáltatást és több metróállomást bezártak, hogy megakadályozzák a tömeggyűléseket. A vasárnapi tüntetés elnevezése „Fasizmus elleni menet” volt, a szervezők így reagáltak arra, hogy Lukasenko a minap fasisztáknak nevezte a tüntetőket.

Az utcai tüntetések új erőre kaptak, miután november 11-én Raman Bandarenka 31 éves festőművészt a rendőrök az utcán megverték, majd a kórházban belehalt sérüléseibe.

Lukasenkót az augusztus 9-ei, vitatott tisztaságú elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával választották meg a hatodik mandátumára. A választásokat sem az ellenzék, sem a nagyhatalmak, sem a nemzetközi megfigyelők nem ismertek el tisztességesnek. Emiatt Minszkben minden hétvégén tüntetnek Lukasenka ellen. A vasárnapi megmozdulások rendszerint a legnépesebbek. A 66 éves Lukasenko nem hajlandó lemondani, ehelyett közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért.

A tüntetők szerint a választások igazi győztese a külföldre távozni kényszerült Szvetlana Tihanovszkaja ellenzéki vezető. Tihanovszkaja a „szabad és igazságos Fehéroroszország” felé vezető újabb lépésként üdvözölte a vasárnapi tüntetést a Telegram üzenetküldő portálon szombat este közzétett üzenetében. „Nem csinálhat senki börtönt egy országból, ha senki börtönt egy országból, ha senki nem fél a börtönőröktől” – írta.