2024. április 26., péntek

Vajdaságban szinte már nincs szabad ágy

A Kamenicai Intézet is bekapcsolódik a Covid-rendszerbe

A Vajdaságban uralkodó rendkívül kedvezőtlen járványhelyzet miatt Covid-központot hoznak létre a Kamenicai Intézet egy részében – írja a mojnovisad.com.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet ma reggel közzétett adatai alapján kiderült, a tartomány területén 1565 aktív esetet tartanak számon, kórházban 1335 személyt kezelnek Covid-19 megbetegedés miatt.

Az újonnan fertőzöttek száma napról napra növekszik, mindez hatalmas kihívás elé állítja az egészségügyi dolgozókat, a kapacitások is egyre csökkennek, félő, hogy lassan nem lesz hol elhelyezni a betegeket – figyelmeztet a tartományi kormány.

A helyzetet nagyban nehezíti, hogy egyre több egészségügyi dolgozó fertőződik meg (jelenleg 681-en), tehát egyre kevesebben tudják elvégezni feladatukat a növekvő létszámú páciensek körül.

Vajdaság több intézményéből jelezték, hogy a szabad helyek már majdnem beteltek, különösen kritikus a helyzet Nagybecskereken, de a dél-bácskai körzet jelentősebb kórházaiban ugyanúgy. A legrosszabb a helyzet ebben a tekintetben a székváros intézményeiben van. Újvidéken mind több beteget helyeznek el különösen súlyos egészségi állapotban, a kórházak Covid-részlegei lassan megtelnek.

A fenti okokból kifolyólag az a döntés született, hogy a Kamenicai Intézet egy részét is a koronavírus-fertőzés szövődményeiben szenvedő betegek rendelkezésére bocsátják.