2024. április 26., péntek
FOCIMIX

Elhunyt az angol kapuslegenda

Hetvenkét éves korában elhunyt Ray Clemence, a Liverpool és a Tottenham legendás angol válogatott labdarúgója. Clemence profi karrierjét a Scunthorpe Unitedben kezdte, majd a Liverpool szerződtette, amelyben tizennégy év alatt több mint 450 mérkőzésen lépett pályára. Az együttessel öt bajnoki címet és egy FA-kupát nyert, míg az európai kupaporondon háromszor a BEK-ben, kétszer az UEFA-kupában bizonyultak a legjobbnak. A kapus 1981-től hét éven át szolgálta a Tottenham gárdáját, amellyel az FA-kupában és az UEFA-kupában is a legjobb lett. Az angol válogatottban 1972 és 1983 között 61 alkalommal szerepelt úgy, hogy vetélytársa egy másik korszakos egyéniség, a 125-szörös válogatott Peter Shilton volt. Clemence-t visszavonulását követően az angol válogatott és a Spurs szakmai stábjában is foglalkoztatták.

Koronavírus: Szalah, Brozović, Pioli…

Az elmúlt napokban több ismert játékosnál és edzőnél mutatták ki a pozitív koronavírus-eredményt. Így történt ez Mohamed Szalahhal, az angol bajnoki címvédő Liverpool egyiptomi válogatott labdarúgójával. A hírről az egyiptomi szövetség számolt be, miután a 28 esztendős támadót a Togo elleni Afrikai Nemzetek Kupája-selejtező előtt tesztelték. Az egyiptomiak a Facebook-oldalukon jelezték, Szalahnak nincsenek tünetei, a válogatott többi tagjának tesztje pedig negatív eredményt hozott. A csatár karanténban van, és senkivel nincs kapcsolatban. Ha Szalah nem térhet vissza időben a Liverpoolhoz, akkor Jürgen Klopp vezetőedző gondjai tovább súlyosbodnak a címvédőnél: a védelemből már hiányzik sérülés miatt Virgil van Dijk és Joe Gomez, valamint Trent Alexander-Arnold, míg a középpályán Fabinhóról kell lemondania. A Liverpool a hétvégén a listavezető Leicestert fogadja.

Pozitív lett a tesztje a horvát válogatott középpályásának, Marcelo Brozovićnak is a svédek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt. Az Inter 27 éves játékosát elkülönítették. A horvátoknál a védő Domagoj Vida múlt szerdán az első félidőt végigjátszotta a törökök elleni, isztambuli barátságos mérkőzésen, mert későn érkezett meg az aznap reggeli minta pozitív teszteredménye. A Beşiktaş 31 éves védőjét a szünetben lecserélték.

Ugyancsak fertőzött az olasz éllovas Milan vezetőedzője. Az 55 éves Stefano Piolinak nincsenek tünetei, s otthoni karanténba került. Az összes többi teszt, amelyet a játékosokon és a stáb tagjain végeztek el, negatív eredményt hozott – olvasható a Milan közleményében. A csapatnál korábban több játékos, köztük Zlatan Ibrahimović és a kapus Gianluigi Donnarumma, átesett a fertőzésen.

Messinek marad a „hűségpénz”

Lionel Messi, a Barcelona argentin sztárja 33 millió eurót kap jövőre a katalán futballklubtól hűségéért – jelentette az ESPN sporttévé. A forrás szerint a hűségpénz annak a megállapodásnak az értelmében jár a hatszoros aranylabdás, világbajnoki ezüstérmes sztárjátékosnak, amelyet még 2017-ben kötött klubjával. Az akkor meghatározott bónusz teljes összege 66 millió euró, de ennek a felét idén februárban már megkapta Messi. A csapatkapitányi tisztet betöltő 33 esztendős labdarúgó nemrég távozni akart katalán anyaegyesületétől, s ennek közvetett eredményeként Josep Maria Bartomeu és a teljes vezérkar lemondani kényszerült október végén. Messi szerződése egyébként jövő nyáron lejár, így szabadon igazolhatóvá válik, ha addig nem köt új megállapodást.