2024. április 26., péntek
NEMZETEK LIGÁJA

Franciaország a négyes döntőben!

Ramos két büntetőt hibázott egy meccsen – Neuer beállította Maier rekordját

A DIVÍZIÓ

Kétség sem férhet ahhoz, hogy a jövő évi Európa-bajnokság pótselejtezői után a hétvégi Nemzetek Ligája leginkább várt találkozója az Eb- és NL-győztes Portugália, valamint a világbajnoki címvédő Franciaország találkozója volt. Sajnos a mérkőzés csak nevében volt nagy, a játék képe és a minőség nem tudott felnőni az elvárásokhoz. A franciák végül minimális arányban, 1:0-ra legyőzték a portugálokat, így egy fordulóval a csoportkör vége előtt eldőlt, hogy a világbajnok gárda végez a kvartett élén, ezzel együtt pedig az is, hogy 2021 őszén a négyes döntőben Didier Deschamps legénysége lesz az egyik résztvevő. A hétközi felkészülési mérkőzéseken Portugália Andorrát szemelte ki áldozatául, és intézte el 7:0-val, Franciaország eközben nagy meglepetésre 2:0-ra kikapott Finnországtól. Igaz, a gallok tartalékos összeállításban futottak pályára. A derbi első félidejében nem sok esemény volt, Martial előtt a 11. percben adódott egy ziccer, de Rui Patrício ekkor még résen volt. A fordulás után egyre inkább a franciákról szólt az összecsapás. A meddő mezőnyfölény az 53. percben hozta meg eredményét. Rabiot éles szögből elengedett lövését a portugál hálóőr középre bokszolta ki, a jókor jó helyen lévő N’Golo Kanté közelről rúgta a labdát a hálóba. A sorozat címvédője ekkor magasabb fokozatra kapcsolt, José Fonte a kapufát találta el, João Moutinho távolról próbálkozott, de João Félix és Cristiano Ronaldo is igyekezett, mindhiába. Az ötszörös aranylabdás a hajrában épphogy lemaradt egy beadásról, így a hatodik Franciaország elleni mérkőzésén sem tudta bevenni az ellenfél kapuját – ez CR legrosszabb sorozata az összes eddigi riválisát figyelembe véve.

A kvartett másik mérkőzésén némileg meglepő eredmény született, hiszen a svédek 2:1-re legyőzték a vb-ezüstérmes horvátokat. Az összecsapás képe még ennél is egyértelműbb: az északi ország válogatottja a 36. percben Kulusevski által került előnybe, de Danielson fejese után még az első félidőben kétgólosra nőtt a hazaiak fölénye. A szünet után Horvátország rendezte sorait, de nagyobb sansz így sem adódott a vendégek előtt. A szépítő találatra a 82. minutumig kellett várni, ekkor is Danielson talált be a kapuba, csak ezúttal a sajátjába. Az egyenlítés már nem jött össze Modrićéknak, így az utolsó játéknap előtt már csak az a kérdés, hogy a két gárda közül melyik végez az utolsó helyen.

A divízió, 5. forduló, 3. csoport: Portugália–Franciaország 0:1, Svédország–Horvátország 2:1.

A csoport állása:

1. Franciaország

5

4

1

0

8:3

13

2. Portugália

5

3

1

1

9:2

10

3. Horvátország

5

1

0

4

7:13

3

4. Svédország

5

1

0

4

3:9

3

A következő fordulóban (november 17.): Horvátország–Portugália, Franciaország–Svédország.

Hány büntető kell egy gólhoz?

Sergio Ramos szombaton este 177. alkalommal ölthette magára a spanyol címeres mezt, ezzel megdöntötte Gianluigi Buffon európai válogatottsági rekordját. Csakhogy a rekorddöntéshez két kihagyott tizenegyes társult a Svájc elleni összecsapáson, ezzel pedig alaposan megnehezítette a La Roja dolgát a csoportkör zárása előtt. Luis Enrique legénysége az első félidő 26. percében került hátrányba, de a meccset végig a vendégek uralták. Az első büntetőt Ramos az 57. percben hagyta ki, a másodikat a 80.-ban, de a szövetségi kapitány a meccs után védelmébe vette a királyi Real Madrid középhátvédjét, mert azt mondta, a harmadik büntetőt is ő rúgta volna. A svájciak hálóját Sommer őrizte, aki érthető módon örült kiváló teljesítményének, még ha a védésekben Ramos pocsék lövéseinek talán nagyobb szerepük is volt… A spanyolok szerencséje, hogy az egyenlítés még így is összejött a finisben: a 89. minutumban már emberelőnyben játszott a fehér mezben focizó csapat, a bal oldali beadásra pedig Moreno érkezett remek ütemben.

A négyes másik összecsapásán bár az ukránok előnybe kerültek a németek ellen, a Nationalelf nemhogy egyenlíteni, de fordítani is tudott! A találkozón Manuel Neuer 95. alkalommal védte a válogatott kapuját, ezzel beállította a korábbi legenda, Sepp Maier nemzeti rekordját. Ha Neuer kedden a spanyolok ellen is kapuba áll – amire minden esély megvan –, ezt a csúcsot át is adhatja a múltnak. A 4. csoportban a győzelemmel Németország állt élre, a holnapi spanyol–német derbin eldől, hogy mely válogatott kvalifikálja magát a final fourba.

A divízió, 5. forduló, 4. csoport: Németország–Ukrajna 3:1, Svájc–Spanyolország 1:1.

A csoport állása:

1. Németország

5

2

3

0

10:7

9

2. Spanyolország

5

2

2

1

7:3

8

3. Ukrajna

5

2

0

3

5:10

6

4. Svájc

5

0

3

2

6:8

3

A következő fordulóban (november 17.): Spanyolország–Németország, Svájc–Ukrajna.

B DIVÍZIÓ

A skótok elfáradtak

Várható volt, végül be is igazolódott, hogy Skócia a Szerbia elleni Eb-pótselejtezőn kifáradt a kétszer tizenöt perces hosszabbításban, majd az utána következő tizenegyespárbajban, így tegnap kora délután nem tudták felvenni a ritmust Szlovákia ellen. A B osztály 2. csoportjában a szlovákok Ján Greguš 32. percben szerzett góljával bezsebelték a három pontot, ezzel együtt első győzelmüket is a kvartettben. Az első félidőben Szlovákia egyértelmű fölényben játszott, a második játékrészben már a skótoknál volt többet a labda, ám mindez a helyzetek számában nem mutatkozott meg.

B divízió, 5. forduló, 2. csoport: Szlovákia–Skócia 1:0.

A csoport állása:

1. Skócia

5

3

1

1

5:3

10

2. Csehország

4

2

0

2

6:5

6

3. Izrael

4

1

2

1

6:6

5

4. Szlovákia

5

1

1

3

5:8

4

C DIVÍZIÓ

Montenegró vagy Luxemburg?

Kiélezett csata alakult ki a C divízióban a csoportok zárása előtt Montenegró és Luxemburg között. Mindez annak köszönhető, hogy az 1. kvartettben Ciprus jókora felfordulást idézett elő Luxemburg 2:1-es legyőzésével, Azerbajdzsán pedig kihúzta gól nélküli döntetlenre a Montenegró elleni küzdelmet.

Tegnap kora délután egy C osztályú mérkőzést rendeztek a 2. csoportban, a többi összecsapásra este került sor. Az Észak-Macedónia–Észtország találkozón a hazaiak 1:0-s félidő után végül megtartották előnyüket, és 2:1-gyel bezsebelték a három pontot.

C divízió, 5. forduló, 1. csoport: Azerbajdzsán–Montenegró 0:0, Ciprus–Luxemburg 2:1.

A csoport állása:

1. Montenegró

5

3

1

1

6:2

10

2. Luxemburg

5

3

0

2

7:5

9

3. Azerbajdzsán

5

1

2

2

2:4

5

4. Ciprus

5

1

1

3

2:6

4

A következő fordulóban (november 17.): Luxemburg–Azerbajdzsán, Montenegró–Ciprus.

5. forduló, 2. csoport: Észak-Macedónia–Észtország 2:1.

A csoport állása:

1. Észak-Macedónia

5

2

3

0

8:6

9

2. Grúzia

4

1

3

0

5:4

6

3. Örményország

4

1

2

1

6:5

5

4. Észtország

5

0

2

3

4:8

2

A következő fordulóban (november 18.): Örményország–Észak-Macedónia, Grúzia–Észtország.

D DIVÍZIÓ

Feröer szigetek megállíthatatlan

Korábban is egyértelmű volt, hogy a Nemzetek Ligája egyik, talán legfontosabb erénye is, hogy a gyengébb válogatottak nem pofozógépek a nemzetközi találkozásokon, ehelyett egymás ellen küzdhetnek és fejlődhetnek. A legalacsonyabb osztályban is vannak azonban kiemelkedők, s bármily furcsa is ezt leírni, úgy tűnik, a D divízióban a Feröer szigeteki csapat az ász. A kis ország az 1. csoportban 5 forduló után veretlen, s bár a lettek ellen most csak egy döntetlen jött össze, a csoportelsőség és a C osztályba való feljutás így is garantált. Andorra ezúttal Máltához látogatott, de a vendégeknek nem sok esélyük volt a 3:1-es hazai sikerrel záruló meccsen.

A 2. csoportban csak három csapat verseng a csoportelsőségért. San Marino kisebb meglepetésre gól nélküli döntetlent játszott Gibraltárral, amely ugyan csak a közelmúltban került fel az UEFA futballtérképére, máris szép diadalokat arat, és az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben akár a C osztályú riválisokat is meglepje néha-néha.

D divízió, 5. forduló, 1. csoport: Málta–Andorra 3:1, Lettország–Feröer szigetek 1:1.

A csoport állása:

1. Feröer szigetek

5

3

2

0

8:4

11

2. Málta

5

2

2

1

7:5

8

3. Lettország

5

0

4

1

3:4

4

4. Andorra

5

0

2

3

1:6

2

A következő fordulóban (november 17.): Andorra–Lettország, Málta–Feröer szigetek.

D divízió, 5. forduló, 2. csoport: San Marino–Gibraltár 0:0.

A csoport állása:

1. Gibraltár

3

2

1

0

2:0

7

2. Liechtenstein

3

1

1

1

2:1

4

3. San Marino

4

0

2

2

0:3

2

A következő fordulóban (november 17.): Gibraltár–Liechtenstein.

DÉL-AMERIKAI VB-SELEJTEZŐ

Már csak a brazilok hibátlanok

Firmino révén továbbra is veretlenek a brazilok (Fotó: Beta/AP)

Firmino révén továbbra is veretlenek a brazilok (Fotó: Beta/AP)

Chilét Arturo Vidal, Brazíliát pedig Roberto Firmino vezette győzelemre a dél-amerikai vb-selejtezőben. A Conmebol égisze alatt zajló kvalifikációs küzdelmekben már csak egyetlen válogatott, méghozzá Brazília tartja veretlen mérlegét. A brazilok Neymar sérülése miatt legnagyobb sztárjuk nélkül léptek pályára, de a három pontot így is sikerült megszerezniük a nyeretlen és eddig még gólt sem szerző Venezuela vendéglátójaként. Firmino a 67. minutumban szerezte meg a mindent eldöntő gólt. Tite együttese hibátlan mérleggel vezeti a tabellát, a három forduló alatt pedig 10 gólt rúgott az ötszörös világbajnok.

Chilének életbevágóan fontos volt a győzelem, mert a piros mezesek egy döntetlennel és egy vereséggel rajtoltak. A chileiek szerencséjére Arturo Vidal remek napot fogott ki: az Inter futballistája előbb mintegy 30 méterről a pókba tekerte a labdát, a tévés felvételeken még az is látszik, ahogy a peruiak hálóőre tehetetlenül néz társaira. A második találat a 35. minutumban született, ekkor Vidal közelről pöckölte hálóba a labdát. Az argentinok ezúttal csak 1:1-es döntetlent játszottak Paraguayjal, de Messiék Brazília mögött ott vannak a második helyen.

Dél-amerikai vb-selejtező, 3. forduló: Bolívia–Ecuador 2:3, Argentína–Paraguay 1:1, Kolumbia–Uruguay 0:3, Chile–Peru 2:0, Brazília–Venezuela 1:0.

1. Brazília

3

3

0

0

10:2

9

2. Argentína

3

2

1

0

4:2

7

3. Ecuador

3

2

0

1

7:5

6

4. Uruguay

3

2

0

1

7:5

6

5. Paraguay

3

1

2

0

4:3

5

6. Chile

3

1

1

1

5:4

4

7. Kolumbia

3

1

1

1

5:5

4

8. Peru

3

0

1

2

4:8

1

9. Venezuela

3

0

0

3

0:5

0

10. Bolívia

3

0

0

3

3:10

0

A következő fordulóban (november 17., 18.): Ecuador–Kolumbia, Venezuela–Chile, Paraguay–Bolívia, Uruguay–Brazília, Peru–Argentína.