2024. április 26., péntek

Stabilizálódik a sertéspiac

Félő volt, hogy a terményárak meglepetésszerű, hirtelen emelkedése gyorsan kiváltja a takarmányárak emelkedését is, ami a jószágpiacra is előbb-utóbb hatással lett volna. Elsősorban a húsárak emelkedésén keresztül éreztük volna hatásait. Az utóbbi időben azonban úgy tűnik, hogy a helyzet stabilizálódik. A sertéspiacon a folyamatos kereslet és a megfelelő kínálat stabilizálja a helyzetet. A hízómarhák iránt azonban továbbra sincs megfelelő kereslet, és a tejtermelés sem lett jövedelmezőbb.

Szokványos évről a járványhelyzet miatt nem beszélhetünk a gazdaság egyik szektorában sem, így a mezőgazdasági termelésben és azon belül a sertéstenyésztésben sem. Ugyanakkor azonban, ahogyan ebben az időszakban már korábbról megszokott, emelkedni kezdtek a felvásárlási árak. Mikuska Csaba, a Topolyai Sertéstenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy élősúlyban az anyakockák kilogrammjáért a vágóhidak most 120 dinárt fizetnek, a vágójószág ára pedig 145-155 dinár. Ehhez még hozzáadódik a forgalmi adó, illetve a bejegyzett termelők még egyedenként 1000 dináros állami támogatást is megvalósíthatnak. A malac ára azonban, valamivel 200 dinár felett van, stagnál, illetve kisebb ingadozásokat mutat. Mikuska szerint a kialakult helyzet a nagyoknak kedvez, de ellehetetleníti a kicsik tevékenységét. Egy-két kocával már egészen biztosan nem érdemes foglalkozni. Meglátása szerint a kifizetődőség határa valahol a 40 anyakoca szintjén lehet. A mostani, viszonylag kedvező helyzetben is csak azok járnak jól, akiknél a termelés folyamatos, és most is van eladó árujuk. A kicsik közül azok, akiknek most éppen nincs szállítható hízósertésük, nem tudják kihasználni ezt a jó időszakot.

Ami a takarmányárakat illeti, ingadozások voltak tapasztalhatók az elmúlt időszakban, s ezt elsősorban a kukorica felvásárlási árának hirtelen emelkedése okozott. Egy rövid ideig a tengeri kilogrammjáért jóval 20 dinár feletti árat is fizettek. Azonban folyamat megtorpant, majd megfordulni látszik, és ezekben a napokban a felvásárlási ár 18 dinár körül alakult, ami még így is szolid árnak tekinthető az előző év azonos időszakához hasonlítva. Ami a húsárakat illeti, az elmúlt időszakban nem sok változás volt tapasztalható, ugyanis a tőkehús és a húskészítmények ára az utóbbi hónapokban nem változott.
A sertéstenyésztők egyesületének elnöke pozitív fejleményként említette, hogy folyik a sertésektől a vérvétel a farmokon, hogy kiszűrhessék az afrikai sertéspestis esetleges jelenlétét. Azokat a gazdaságokat keresik fel elsősorban, ahol anyakocákat is tartanak. Pirot környékén ismét találtak fertőzött vaddisznóegyedeket, de házi sertések között nem jegyeztek afrikai sertéspestist.

Januskó László topolyai sertéstenyésztő szintén megerősítette, hogy most a kistermelők vannak a legnehezebb helyzetben. Véleménye szerint a hosszú távú folyamatok is oda vezetnek, hogy a kistermelők nem tudnak a jövőben fennmaradni. Az ezer dináros állami támogatást is kevésnek véli, ekkora összeggel nem lehet megoldani az ágazat gondjait hosszú távon. Mint fogalmazott, nem tudni, hogy ez tudatos gazdaságpolitika-e, vagy spontán így alakulnak a dolgok. A takarmányárak megugrottak az utóbbi napokban, s ez még bizonytalanabbá teszi a termelést. Emlékeztetett rá, hogy valamikor, évtizedekkel ezelőtt a színhúst a felvásárlási ár duplájáért árulták a hentesüzletekben, de az arányok mára jelentősen eltolódtak.