2024. április 26., péntek

A „nagy semmi” a biológus szemével

Hulló István előadása a Szabadkai Városi Múzeumban

A Szabadkai Városi Múzeumban a múzeumok hete keretében mgr. Hulló István biológus, az intézmény igazgatója kedden Az ezerarcú puszta címmel tartott előadást. Az előadás a Tornyai Szabadkán című kiállításhoz kapcsolódott.

Hulló István a puszták gazdag élővilágára hívta fel a figyelmet (Fotó: Gergely Árpád)

Hulló István a puszták gazdag élővilágára hívta fel a figyelmet (Fotó: Gergely Árpád)

– Tornyai János festőművésznek egyik legnagyobb ihletője a puszták voltak, amelyeket ő a nagy semminek nevezett. Biológus szemmel viszont ez a semmi egy egészen gazdag, egyedi világ, amelyre büszkék lehetünk. Előadásomban azt szeretném bemutatni, micsoda gazdagság van körülöttünk. Mindennek pedig az az üzenete, hogy nagyon oda kell figyelni ezekre az értékekre, mert különben azok el fognak tűnni. Tornyai elsősorban a Tisza menti szikes pusztákat festette meg. Ezek az élőhelyek különösen a madárvonulás szempontjából különleges élőhelyek. A szikes puszták növényzete több évezredes. Emellett a legeltetés, az állattartás szempontjából a puszták népi kultúránk egyik fontos elemei is – foglalta össze az esemény előtt a sajtónak előadásának lényegét Hulló István.

Az előadás alatt levetítették a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér elnevezésű szervezet fiataljainak dokumentumfilmjét, amely Hulló István fényképei segítségével mutatta be a Szabadka környéki puszták állat- és növényvilágát. A filmvetítés után dr. Ninkov K. Olga művészettörténész tartott tárlatvezetést a Tornyai Szabadkán című kiállításon, amelyen a hódmezővásárhelyi festőművész azon munkáit mutatta be, amelyeket a puszták ihlettek. A tárlatvezetés során a művészettörténész az érdeklődőknek többek között elmondta, hogy Tornyai János 1905-től járta a Hódmezővásárhely környéki pusztákat, és örökítette meg azokat festményein. Mivel az alföldi tájat, a paraszti életmódot választotta témájául, festészetét Petőfi Sándor költészetével állították párhuzamba. A festőnek a XX. század elején többször volt önálló kiállítása Szabadkán. Ninkov K. Olga a képeket mutatva felhívta a figyelmet arra, hogy Tornyai egyes képein a felhőket, a pusztát elöntő talajvizet, a naplementét vagy éppen a tájainkra jellemző gémeskutat is megörökítette. Az érdeklődők többek között megcsodálhatták a Boglya, a Kútágas vagy éppen a Naplemente című Tornyai-alkotásokat.