2024. április 26., péntek

Tiszta víz a Bégába

Harminckét hónap múlva szennyvíztisztítót kap Nagybecskerek

Nagybecskerek város szennyvíztisztítóját az Egyesült Arab Emírségekben működő Metito társaság hozza majd létre. Az erről szóló szerződést tegnap írták alá a nagybecskereki városházán. Mint elhangzott, 32 hónapon belül megoldódik a bánáti város egyik legnagyobb kommunális problémája. Az eseményen jelen volt Branislav Nedimović, miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter.

A szerződést Walid Madwar és Simo Salapura írta alá (Kecskés István felvétele)

A szerződést Walid Madwar és Simo Salapura írta alá (Kecskés István felvétele)

Nagybecskerek összes szennyvize az úgynevezett Aleksandrovói csatornába, onnan pedig a Béga folyóba ömlik. Ez különösen a nyári hónapokban okoz gondot, vagy amikor magas a Tisza vízállása. Ugyanakkor Romániával közösen, EU-s támogatásból folyamatban van a Béga folyó újjáélesztése, aminek csak akkor lesz értelme, hogyha a jövőben nem kerül szennyvíz a folyóba. Ha megvalósul a ma aláírt szerződés, és a város Belgrád felőli kijáratánál megépül a szennyvíztisztító berendezés, akkor két és fél év múlva már másmilyen lesz a kép.

– Az eredmény az lesz, hogy akkor már az úgynevezett másodosztályú víz kerül majd a Bégába. Hogy egyszerűen fogalmazzak, a Béga folyó lesz a legelégedettebb. Nem lesz többet egy folyóba vezetett cső, amelyen kimegy minden, hanem az egész szennyvíz megtisztítva kerül a folyóba. Azután beszélhetünk majd életminőségről – nyilatkozta a szerződés aláírása után Branislav Nedimović miniszterelnök-helyettes. Szerinte az elkövetkező években a szerbiai nagyvárosokban megoldódik a szennyvíztisztítás, függetlenül attól, hogy ki milyen módon fog hozzá a probléma megoldásához.

A beruházást az Egyesült Arab Emírségekben működő Metito társaság valósítja majd meg. Az együttműködés a két ország között indult el, amit 25 éves távlatra határoztak meg.

– Európában Szerbia az első város, ahol a Metito munkálkodik. Egyébként jelen vagyunk Délkelet-Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában. Szerbiát azért választottuk, mert sok szempontból érdekes beruházási hely, valamint az egyéb kedvezmények miatt is – mondta Walid Madwar, a Metito társaság alelnöke.

Nagybecskerek városnak csupán annyi a feladata, hogy telket biztosítson és elkészítse a szennyvízlevezető fővezetéket a szennyvíztisztítóig.

– Mintegy harminc hónap múlva egészségesebb környezetben élhetünk. Tisztább lesz a Béga folyó és azzal együtt még jobbak lesznek az életfeltételek városunkban. Ez mindenki célja. Partnerünk a Metito társaság és az Egyesült Arab Emírségek a szerbiai kormány partnereként a biztosítékai annak, hogy ez a cél megvalósul – jelentette ki Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere.

A beruházás értéke harmincmillió euró. Ennek az összegnek a hetven százalékát közvetlenül a szennyvíztisztító kiépítésére fordítják. A tervek szerint negyven dolgozót szeretnének foglalkoztatni.