2024. április 26., péntek
DUDÁS KÁLMÁN NEMZETI VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ TALÁLKOZÓ

Megvannak a döntősök

A hétvégén zajlott a XXIV. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó elődöntője Bácsfektehegyen. A járványügyi előírások miatt a zsűri csak hétfőn, videofelvételen kapta meg a résztvevők produkcióit. Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület elnöke arról számolt be, hogy az idei találkozót igazán rendhagyó módon szervezték meg: az elődöntő két napon át tartott, s a különböző korcsoportok külön-külön vetélkedtek. A résztvevők a bácsfeketehegyi színházban elmondták szövegeiket, ezt kamera rögzítette, és a zsűri a felvételeket kapta meg. Ez alkalommal a produkciókat a Kovács Frigyes, Krizsán Szilvia és Elor Emina összetételű zsűri értékelte. A 78 versmondó közül 20 személy jutott a döntőbe.

A zsűri értékelése után végül a következő versenyzőket juttatta tovább a november 20-án megrendezésre kerülő döntőbe: Kisgyermek kategória (3–4. osztály) – Cipó Dóra, Dancsó Emma, Vojcsena Patrícia és Cipó Nóra. Gyermek I. kategória (5–6. osztály) – Tóth Vilmos, Baranyi Máté, Szarka Hanna, Bába Kristóf, Szatmári Lili és Paróczi Dominika Dorina.
Gyermek II. kategória (7–8. osztály) – Galusz Áron, Bába Lujza, Gál Flóra és Horváth Kinga.
Ifjúsági kategória (középiskolások) – Szabó Rebeka, Vajda Noa Pálma, Jaksa Dominika, Tóth Katarina és Fenyvesi Petronella.
Felnőtt kategória – Brasnyó Albert.

A húsz döntőbe jutott résztvevőn kívül 6 szavalót különdíjjal jutalmazott a zsűri. Ők név szerint Varkula Anna – Kisgyermek kategória, Szabó Vilmos – Kisgyermek kategória, Hajvert Zalán – Kisgyermek kategória, Balunovity Anna – Gyermek I. kategória, Nikolić Dávid – Gyermek I. kategória és Király Ella – Gyermek II. kategória.
A találkozó folytatása a Pannon Televízió támogatásával valósul meg. A döntőbe jutott versenyzőket november 20-án, pénteken 13 órára várják a szervezők a bácsfeketehegyi kultúrotthonba, a döntő pedig 14 órakor kezdődik a színházteremben.
A fellépők produkciójáról televíziós műsor készül, melyet a Pannon TV december elején tűz műsorára.