2024. március 19., kedd

Gusztávokkal ünnepeltünk

Ajándék előadással kedveskedett a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a közönségnek

Hétfőn este ünnepelte a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a 26. születésnapját. A KDSZ ajándék produkcióval kedveskedett a nézőknek, a belépés díjtalan volt, a közönség a Kokan Mladenović rendezésében készült Gusztáv a hibás mindenért című előadás mellett kapcsolódhatott ki. Az előadás középpontjában a Gusztáv című magyar rajzfilmsorozat emblematikus figurája áll, a produkció szereplői Búbos Dávid, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Szorcsik Kriszta.

A játszásra a szükséges óvintézkedések betartásával került sor. Idén a járványügyi helyzet az ünneplésre is kihatott, a KDSZ születésnapján egyébként rendezvénysorozat szokott zajlani:

– Össze kell tartanunk és vigyáznunk kell egymásra, meg önmagunkra is. Más esetben ilyenkor tortázunk, pezsgőzünk és barátkozunk, de most annak is örülhetünk, hogy játszhatunk, ilyen módon, ahogyan ez az előadás is lezajlott. Ugyanakkor viszont ez is eredményez egyfajta meghitt hangulatot – mondta a lapunknak Urbán András.

A Kosztolányi Dezső Színház nemrég mutatta be az Urbán András rendezésében készült Dogville című előadást, tegnap pedig elkezdődtek a Három nővér című produkció próbái, amelyet Puskás Zoltán rendez. Emellett a KDSZ-ben a Desiré fesztivál szervezése is nagyban zajlik, amely a tervek szerint most november 22-én kezdődik.

Az 1994-ben alapított és 2006-ban önállósodott KDSZ napját minden évben november 9-én ünneplik meg. Ahogyan arról a KDSZ a közösségi oldalán is megemlékezett, a szabadkai főgimnázium 1902. november 9-i ülésén Kosztolányi Sírvirágok Etelka sírjára című versét osztálytársa, Friedmann Ferenc élesen megbírálta, az irodalomtanára, Révfy Zoltán pedig csatlakozott a véleményhez és megjegyezte, hogy a vers tehetségtelen írás, tele germanizmussal. Kosztolányi felkiáltott: „tudok én annyit magyarul, mint a tanár úr!” – majd kirohant a teremből. Ezen eset jelentős dátumként való kitűzése a KDSZ ars poeticájára is utal. Az ügy következményképpen a tanári konferencia eltanácsolta Kosztolányit, aki 1903-ban magántanulóként tette le az érettségi vizsgát, az önképzőkör működését pedig egy évre felfüggesztették.