2024. április 26., péntek

Szerbia Kínában

Hazai cégek is bemutatkozhattak a Shanghai Vásáron

Hétfőn zárult a 2020. évi Kínai Nemzetközi Import Expó (CIIE). A rendezvény évek óta lehetőséget biztosít a világ minden tájáról érkező cégeknek, társaságoknak, hogy bemutassák termékeiket, szolgáltatásaikat, a világ legnagyobb piacával rendelkező országban – írja a Beta.

– Több mint 100 ország prezentálhatta gazdasági potenciálját ez alatt a néhány nap alatt. A gyártók arra törekedtek, hogy a kínai piac számára több száz újfajta terméket tegyenek elérhetővé a mezőgazdaság, az autóipar, a műszaki technológia, a gyógyszeripar, az energetika, a környezetvédelem és sport területéről – mondta Slavica Stamenić, a Külügyi és Regionális Stabilitási Intézet elnöke.

A Shanghai Vásár öt napon át, november 5 és 10 között várta az érdeklődőket. A világ legnépesebb országában zajlott, a világ gazdaságilag második legerősebb országában, az egyedüliben, amely sikeresen megnyerte a harcot a láthatatlan ellenség, a koronavírus ellen.

– Kína az egyetlen ország a világon, amelynek az olyan jelentős nemzetközi pénzintézetek mint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) gazdasági növekedést prognosztizálnak egy olyan évben, amikor a világot rég látott válság rázta meg. Ez a kínai kormány fogyasztásorientált politikájának köszönhető. Az országnak az idén már harmadszor sikerült fogadnia az exportáló vállalatokat – mondta Stamenić.

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke a kiállítás megnyitásakor hangsúlyozta Kína stratégiai elkötelezettségét a békés és harmonikus gazdasági növekedés iránt, valamint kiemelte a nemzetközi együttműködés és a kölcsönös segítségnyújtás fontosságát a világpiacon. Stamenić szerint az ország gazdaságfejlesztési modellje ezen a kettős cirkulációs elven nyugszik, Kína nyit a világ felé, ösztönzi az külföldi importot, segíti feljavítani a külföldi exportteljesítmény hatóerejét, ösztönzi a fogyasztást.

– Ezzel a hozzáállással Kína bebizonyítja, hogy nincsenek önző egyeduralmi törekvései, csak útját akarja állni az egyoldalú, kiváltságos kereskedelemnek – jelentette ki Stamenić.

A Szerbiai Gazdasági Kamara és a Köztársasági Fejlesztési Ügynökség segítségével az idén 12 szerb cég állíthatta ki a termékeit.

– A szerbiai gazdaság tavaly nagy sikereket ért el a vásáron, ezt bizonyítják a Kínába irányuló export növekvő adatai is. Az idén reális elvárás lett volna az export további bővülése, de ezt megakadályozták a járványügyi körülmények – mondta Stamenić.

Kína és Szerbia gazdasági kapcsolatai azonban továbbra is kiválóak. A járványügyi helyzet nem csökkentette a két ország közötti kereskedelmet, bizonyos mértékbe még növekedett is az előző évhez képest. Szerbia évek óta külkereskedelmi hiányt jegyez az árucserét illetően. A Shanghai Vásár azért is előnyös az ország számára, mert a kínai nép érdeklődése felélénkül a szerbiai termékek iránt.

– A két ország a stratégiai partnerség mellett baráti kapcsolatot ápol. Szerbia legnagyobb ázsiai kereskedelmi partnere Kína, az ország külgazdaságát tartó négy oszlop közül az egyik. Mindkét fél törekszik a diplomáciai viszony megőrzésére, a két ország kölcsönösen támogatja egymás politikáját – nyilatkozta Stamenić.

Fokozatosan növekszik, a szerb–kínai közös projektumok száma is, habár a járvány miatt létrejött kedvezőtlen körülmények miatt sok minden lelassult. Ilyen példa a belgrádi Mihajlo Pupin ipari park építése is, amelynek kivitelezését mintegy 300 millió euróra becsülik.

– Ennek a létesítménynek csaknem 25 ezer új munkahelyet kell biztosítani, hazai és külföldi IKT (információs és kommunikációs technológia) szakértő számára, s ennek Belgrádot fel kell helyeznie a világ technológiai térképére – vélekedett Stamenić.