2024. április 26., péntek
MOTOGP

Megvan a fő bajnokesélyes!

A legjobb pillanatban törte meg az átkot a MotoGP eddig nyeretlen bajnoki éllovasa, Joan Mir, aki az Európa Nagydíjon aratott győzelmével kiemelkedett a zűrzavaros élmezőnyből, és karnyújtásnyira került a bajnoki címtől.

A valenciai pályán fordult rá szezonja utolsó három versenyhétvégéjére a gyorsaságimotoros-világbajnokság, ahol az erőviszonyok, a Suzuki szárnyalása, valamint a Yamaha és a Ducati gyengélkedése sorsdöntő lehetett a végjáték szempontjából. Gyors volt a bajnoki küzdelemben nem érdekelt KTM is, amely Pol Espargaróval elhódította az első rajthelyet, de a spanyol nem sokáig tudta őrizni a vezetést a futamon, ugyanis két honfitársa, a suzukis Álex Rins és Mir is levadászták őt. Sokáig változatlan is maradt a sorrend az élbolyban, ám 11 körrel a vége előtt Rins hibázott egy féktávnál, ezt pedig csapattársa kihasználta, és az élre állt. A MotoGP-ban tavaly észrevétlen debütálószezont produkáló, idén viszont már hat dobogót szállító Mir számára ezúttal végre megtört a jég, hiszen a kockás zászlóig is elsőként jutott el, így megszerezte első győzelmét a kategóriában, ezzel a szezon eddigi legnagyobb pontelőnyét, 37 egységet épített ki magának legközelebbi üldözőivel szemben. Igaz, hogy két futammal a szezon vége előtt matematikailag még mindig hatan esélyesek a bajnoki címre, ám mivel már csak 50 pont szerezhető, a 23 éves spanyolnak kimagasló eredményekre sincs szüksége a továbbiakban.

Rins második helyével az év során egyre komolyabb erőt mutató Suzuki történelmi magasságokba ért, hiszen legutóbb 1982-ben arattak kettős győzelmet a királykategóriában.

Abban, hogy Mir ilyen nagy előnyt építhetett ki, szerepük van a gyengélkedő riválisoknak. Andrea Dovizioso csak a 8. lett, a Yamahák pedig kritikán alul teljesítettek, talán amiatt is, mert az esős edzések után nem találták a beállításokat a száraz versenyre: a legutóbb győztes Franco Morbidelli a 11., Maverick Viñales a 13., a rajtnál eleső Fabio Quartararo pedig utolsó lett a 14 célba érkező közül. Valentino Rossi visszatért, miután az utolsó pillanatban, csütörtökön negatív PCR-tesztet produkált, de műszaki hiba miatt kiesett. Marc Márquez pedig, nagyon úgy tűnik, már nem fog versenyezni az idén.

A Moto2-ben Marco Bezzecchi, a Moto3-ban Raul Fernandez nyert, a két kis kategória küzdelmei pedig valószínűleg nem is fognak még eldőlni a következő hétvégén, szintén Valenciában rendezendő fordulón.

Az Európa Nagydíj végeredménye: 1. Joan Mir (spanyol, Suzuki) 41:37,297, 2. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +0,6 másodperc hátrány, 3. Pol Espargaró (spanyol, KTM) +1,2, 4. Takaaki Nakagami (japán, LCR Honda) +2,1, 5. Miguel Oliveira (portugál, Tech3 KTM) +8,0 stb.

A világbajnokság állása: 1. Mir 162 pont, 2. Quartararo 125, 3. Rins 125, 4. Viñales 121, 5. Morbidelli 117 stb.

FORMULA–1

Jön Szaúd-Arábia

Vegyes fogadtatásban részesülő versenyhelyszínt jelentett be a Formula–1 2021-re, amikor is első alkalommal fogják megrendezni a Szaúd-arábiai Nagydíjat. Bár pályarajz még nincs, de a tervekről annyit már elárultak, hogy Dzsidda városában alakítanak ki egy utcai pályát, amelyen naplemente után, mesterséges kivilágítás mellett tartják majd a futamot a jövő év novemberében.

Az arab ország az utóbbi években látványos előrenyomulásba kezdett a sportrendezvények terén, csak a technikai szakágaknál maradva itt fut már a Dakar-rali, és van Formula–E-versenyük is. Amióta az idei év elején a szaúdi állami olajvállalat, az Aramco az F1 főszponzora lett, tudni lehetett, hogy komolyabb terveket szövögetnek – ez az utcai futam pedig talán csak átmeneti megoldás, amíg el nem készül állandó F1-es pályájuk Qiddija közelében. A kritikusok szerint viszont Szaúd-Arábia csak a saját hírnevét igyekszik tisztára mosni a sporteseményekkel, ami gyakori eszköze az olyan országoknak, ahol az alapvető emberi jogok betartása is állandó probléma.

2021-es Formula–1-es versenynaptár még nincs, de a kiszivárgott információk szerint a megszokott menetrenddel és újabb rekordnak számító 23 nagydíjjal tervez a vezetőség. Ez pedig a járvány szorításában jelenleg kissé még elhamarkodottnak tűnik, idén ugyanis a legtöbb Európán kívüli állomást törölték, és könnyen lehet, hogy jövőre sem fog még simán menni a cirkusz utaztatása.