2024. április 26., péntek

Ártatlannak vallották magukat

Megkezdődött Hágában az UÇK vezérkari tisztjeinek kihallgatása

Megértettem a felhozott vádakat, de nem értek egyet azokkal – emelte ki hétfőn a hágai különleges ügyészség előtt Hashim Thaçi, Koszovó volt elnöke, akit a Koszovói Felszabadítási Hadseregben (UÇK) betöltött parancsnoksága idején elkövetett háborús bűnökkel és emberiség elleni bűncselekménnyel vádoltak meg. Thaçit három társával együtt a múlt héten letartóztatták, majd Pristinából a scheveningeni börtönbe szállították.

A hágai különleges ügyészség négy személy ellen adott ki letartóztatási parancsot, így november 4-én Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit és Jakup Krasniqit, az UÇK vezérkarának volt tisztjeit állították elő. Thaçi, miután november 5-én közzétették a vádiratot, lemondott Koszovó elnökének tisztségéről. A hágai különleges ügyészség még június 24-én megerősítette a koszovói elnök ellen felhozott vádakat, ám a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) egykori parancsnoka ma délután állt először a hágai bíróság elé, amikor ismertették a vádiratot.

Az UÇK vezérkarának volt tisztjeit háborús bűnökkel vádolják, hogy jogellenesen vagy önkényesen tartóztattak le, fosztottak meg szabadságuktól embereket, kegyetlen bánásmódot tanúsítottak. A kínzás is szerepel a vádak között, az emberiség ellen elkövetett fellépés, mint például bebörtönzés, vagy egyéb embertelen cselekmény, gyilkosság. A vádirat szerint 1998 márciusa és 1999 szeptembere között több személy erőszakos eltűnéséért és üldöztetésért felelnek – írja a Szabad Európa Rádió.

Thaçit Dennis Hopper londoni ügyvéd védi, aki már több dokumentumot is benyújtott ügyfele védelmében a bírósághoz, ám azokat egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A védelmét több amerikai, francia, brit és koszovói ügyvéd is képviseli. Hopper a védelem érdekében azt hozta fel a bíróságon, hogy a vád 22 évvel ezelőtti eseményre utal, amivel már 5-6 éve foglalkozik a bíróság, a vádirat pedig már hat hónappal ezelőtt megszületett, mégis csak a múlt héten közölték velük. Thaçi a scheveningeni börtönből kérte, hogy a bírósági meghallgatására november 10-e előtt kerüljön sor. A hágai törvényszék eleget téve a volt koszovói elnök kérésének, ma hallgatta meg.

A vádirat az UÇK egykori parancsnokának bűnösségét 10 pontban foglalta össze, amelyek közül 6 pontban az emberiség ellen elkövetett vádakat, 4 pontban pedig a háborús bűnösségét foglalták össze. Hashim Thaçi a vádak szerint egy olyan szervezett bűnszervezet része volt, amelynek a terhére írható legalább 407 fogoly, akiket az UÇK 34 fogdájában őriztek, és legkevesebb 98 gyilkosság.

Thaçi alaptalannak nevezte a felhozott vádakat, és ártatlannak vallotta magát – közölte az N1 televízió.

Őt megelőzően Jakup Krasniqi meghallgatására is sor került, tegnap délelőtt nyilatkozhatott a hágai különleges bíróság előtt a bűnösségéről. Ő is tagadta az ellene felhozott vádakat. Krasniqi kiemelte, nem érzi magát bűnösnek a vád egyik pontjának vonatkozásában sem, és kijelentette, hogy ártatlan – közölte a Szabad Európa Rádió.

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) egykori szóvivője, illetve a koszovói képviselőház volt elnöke igazságtalannak tartotta a vádat, és kijelentette, nem érti, miért vitték a hágai törvényszék elé. Sértésnek nevezte a vádakat, hiszen az Aljazeera közlése szerint Krasniqi kiemelte, ő a háborúban a szerbek ellen harcolt, akik emberirtást hajtottak végre Koszovóban. Az UÇK a NATO-val, az EU-val és az ENSZ-szel együttműködve támogatást kapott arra, hogy felszabadítsa Koszovót, és független államot hozzon létre.

A bíróság a malajziai Venkateswari Alagendart jelölte ki Krasniqi védőügyvédjének, aki Kuala Lumpurból videokapcsolaton konzultál védencével. Krasniqi először egyedül szerette volna a saját védelmét képviselni, s erre joga is lett volna, végül mégis elfogadta a kijelölt védelmet.

Ma Rexhep Selimi áll a bíróság elé, holnap pedig Kadri Veselivel ismertetik a vádakat.