2024. április 26., péntek

Zágrábban a járványügyi intézkedések ellen tüntetnek

A horvát fővárosban az érvényben levő rendelkezések ellenére több mint ezer ember gyűlt össze annak érdekében, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az ottani nemzeti válságstáb döntései ellen. A tiltakozás egy közösségi oldalon kezdődött, amelynek 160 ezer követője van - adta hírül az Index.hr. A hírportál tudósítása szerint a felszólalók a politikusok, a sajtó és a válságstáb bírálata mellett különböző összeesküvés elméleteket is terjesztettek.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a válságstáb tagjaival való találkozást követően kijelentette, hogy újra mérlegelik a nemrég foganatosított intézkedéseket, de egyeztetni fog az oktatási és a munkaügyi miniszterekkel is. Az alapvető korlátozásokat azonban holnap éjféltől továbbra is foganatosítják - tette hozzá a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy a helyzet súlyos, így kénytelenek mérlegelni az otthonról való munkavégzés lehetőségét is. Plenković bejelentette, hogy a válságstáb ezek után hétfőn, szerdán és pénteken is tart majd sajtótájékoztatókat, amelyen értesítik a közvéleményt a helyzet alakulásáról - áll az Index.hr tudósításában.

Az N1 televízió értesülései szerint péntekről szombatra 2.399 új fertőzöttet regisztráltak Horvátországban, és 35 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében. Ekkor 1554 aktív esetet jegyeztek az országban, és ebből 1330-an kórházi ellátásra szorultak. Lélegeztetőgépen 128 páciens volt, önkéntes karanténban pedig 31.642 személy tartózkodott - állítja az N1 az ottani válaságstáb adataira hivatkozva.

A koronavirus.hr oldalon vasárnap délelőtt közzétett adatok szerint a járvány kezdete óta 67247-en betegedtek meg a Covid-19 vírustól, az elhalálozottak száma pedig 794.

Horvátországban egyébként jelenleg 50 emberig korlátozták a szabadtéren való gyülekezéseket.