2024. április 26., péntek

Ki nem gratulált Bidennek?

Miközben a világ vezetői sorra gratulálnak Bidennek, egyre izgalmasabb, ki nem küldött jókívánságot a megválasztott elnöknek. Általában azok, akik szívélyes kapcsolatot ápoltak a leköszönő elnökkel.

Vlagyimir Putyin

Nem nehéz kitalálni: a sort a Kreml vezeti. A megválasztott elnök vélhetően élesebben fogja ostorozni Moszkvát például az emberi jogok megsértéséért.

Biden gyakran bírálta Putyint „rosszindulatú” akciókért, például a szomszédos területek megszállásáért, és külföldi választásokba történt beavatkozásokért. Biden Oroszországot nemrégiben „ellenfélnek” nyilvánította.

Hszi Csin-ping

Az Egyesült Államok és Kína kapcsolata a legkevésbé sem volt zökkenőmentes Trump elnöksége alatt. Biden alatt akár rosszabbodhat a helyzet.

A megválasztott elnök ugyanis a kínai vezetőt „gonosztevőnek” tartja, és felesküdött arra, hogy nemzetközi kampánnyal „gyakorol nyomást, elszigeteli és megbünteti Kínát”.

Biden „népirtással” vádolja Kínát a muzulmán ujgurok üldözéséért. „Az Egyesült Államoknak keményen kell fellépnie Kínával szemben” – ezt írta Biden egy márciusi cikkében azok után, hogy a koronavírus felütötte a fejét a kínai Vuhanban.

Ugyanakkor együttműködést is szorgalmazott Kínával a közös ügyekben: a klímaváltozás megakadályozásában és a globális egészségvédelemben.

Jair Bolsonaro

Nem gratulált Bidennek a brazil elnök sem. Az újonnan megválasztott amerikai elnök ugyanis a globális felmelegedés elleni harc egyik szószólója, márpedig ez kényes téma Bolsonaro számára, hisz megkérdőjelezi a klímaváltozást, elnöksége idején pedig az esőerdő irtását sürgette. 

Bolsonaro egyébként leplezetlenül csodálja a volt amerikai elnököt és politikai pályafutását is Trumpról mintázta. Rajongását azzal is kifejezte, hogy a brazil diplomácia hagyományait felrúgva nyíltan támogatta a republikánus milliárdos újraválasztását.

Andrés Manuel López Obrador

A mexikói elnök nem zárkózott el attól, hogy gratuláljon Bidennek, azt mondta viszont, hogy kivárja a belengetett jogi eljárás befejezését. Obrador hozzátette viszont, hogy országa jó kapcsolatot ápolt Bidennel és a még hivatalban levő elnökkel, aki „tisztelettudó” volt Mexikóval szemben.