2024. április 26., péntek

Három nap munka, két hét szabadság

Péntek óta ismét fizetett szabadságon vannak a kragujevaci Fiat (FCA) munkásai, november első hetében csak három napot dolgoztak, előtte szintén kényszerpihenőn voltak. Most legközelebb november 18-án kell megjelenniük munkahelyükön.

Zoran Stanić, a Függetlenség Szakszervezet üzemi tömörülésének elnöke elmondta: az idén eddig csak mintegy 50 napot dolgoztak, a jelek szerint a kollektív téli pihenő kezdetéig, december derekáig lesznek még fizetett szabadnapjaik. A munkások aggódnak, hiszen sokan közülük jelzáloghitelt vettek fel, házukat, lakásukat tették kockára. A bizonytalanság miatt egyre több szakember, jó munkás távozik az autógyárból, biztos megélhetés után nézve.

A szakszervezeti vezető szerint a termelés gyakori megszakítására mindenekelőtt azért kényszerül a vállalat vezetősége, mert csökkent az 500L típusú gépkocsik iránti kereslet, hiszen már 9 éve gyártják ugyanazt a modellt. A gyártás akadozásának másik oka kétségkívül a tágabb piacon tapasztalható válság, amely korábban is érezhető volt ugyan, de most tízszer olyan mély. Stanić megjegyezte: éppen a mostani körülmények között kellene az FCA-nak jobban népszerűsítenie olcsó gépkocsiját, mint amilyen az 500L, mert nem mondhatni, hogy ez a 30.000–50.000 eurós autók vásárlásának ideje.