2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

A magyarok legyőzték az Európa-bajnokot

KÉZILABDA

A magyar férfi kézilabda-válogatott szerdán Veszprémben 32:29-re legyőzte az Európa-bajnoki címvédő Spanyolországot az Eurokupa 1. fordulójában. A koronavírus-járvány miatt tartalékos házigazdák keretében hét újonc is szerepelt, ráadásul a szintén pozitív tesztet produkáló Gulyás István szövetségi kapitány helyett José María Rodríguez Vaquero és Nagy László irányította a csapatot. Ennek ellenére a magyar válogatott rendkívül lendületesen és összeszedetten játszott, a vendégek mindössze egyszer, a 11. percben, 7:6-nál vezettek. Mikler Rolandék védekezésben és támadásban is kiválóan teljesítettek, végig uralták a mérkőzést. A 25. percben már 17:10-re vezettek, ahonnan a spanyolok már nem tudtak felzárkózni. A mezőny legeredményesebb játékosa Rosta Miklós volt hét góllal, a spanyolok közül Rubén Marchán hat gólt dobott. A meccs legjobbjának Miklert választották.

A magyarok szombaton 18 órától a horvát válogatott vendégei lesznek Eszéken. A sorozat negyedik résztvevője Szlovákia.

RÖPLABDA

Csak három továbbjutó

A tervezett meccsek felét, közöttük a Spartacus–Vojvodina vajdasági rangadót is, a járvány miatt napolták el a kupa negyeddöntőjében. Egyelőre a férfiaknál a kragujevaci Radnički, a nőknél pedig az Ub és a TENT jutott az elődöntőbe.

Szerb kupa, negyeddöntő, férfiak: Mladi radnik–Radnički (K) 3:2 (az első meccsen 0:3). Nők: Ub–Inđija 3:0 (3:0), TENT–Beograd 3:1 (3:1). Első meccs: Partizan–Jedinstvo (P) 2:3.

OLIMPIA

Szponzori aggályok

Az ideiről a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia szponzorai közül ugyan egyik sem tervez visszalépést, de erőteljesen aggódik a felmerülő extra kifizetések miatt – egy friss tanulmány tanúsága szerint. A felmérés kérdéseit 67 partnervállalatnak juttatták el, s közülük 51 válaszolt. A főleg olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz ismertetője szerint a közvélemény-kutatásban részt vett cégek 80 százaléka kritikusan áll ahhoz a kérdéshez, hogy folytatja-e az olimpiai együttműködést akkor is, ha további hozzájárulást, újabb kötelezettségvállalást várnak el tőle.

A korábbi szponzori szerződések érvénye ez év végén lejár, miután azokat még úgy kötötték, hogy 2020 nyarán lesznek az ötkarikás játékok Tokióban, a halasztásról csak utóbb született döntés a koronavírus-világjárvány miatt.

ÚSZÁS

Elhunyt az edző-legenda

Szerdán 87 éves korában elhunyt Don Talbot, Ausztrália egyik legsikeresebb úszóedzője. A hírt John Bertrand, az Ausztrál Hírességek Csarnokának elnöke jelentette be, hozzátéve, hogy a legendás szakember békésen távozott az élők sorából. „Don Talbot volt a kapitány az ausztrál úszósport aranykorában. Edzőzseni volt, akinek vezetésével a sydney-i olimpián az ausztrál csapat 30 éve nem látott sikereket ért el. Ő megváltoztatta az ember gondolkodását a kimagasló teljesítményről” – írta közleményében.

Talbot az 1960-as években kezdett el dolgozni az ausztrál úszócsapat mellett, majd a 80-as években a kanadai válogatottnál ért el sikereket. Ausztráliába az 1988-as szöuli olimpia után tért vissza, 1989-ben vette át a kapitányi posztot, majd folyamatosan javuló eredményeket produkált. A 2000-es sydney-i játékokon aztán 18 érmet szereztek a hazai úszók, ebből öt volt arany, így a második helyen zárták a sportági éremtáblázatot. Egy évvel később ezt is sikerült túlszárnyalniuk, a fukuokai világbajnokságról 13 arannyal a legeredményesebb nemzetként távoztak.