2024. április 26., péntek

Recesszió fenyegeti az euróövezetet

Az eurózóna gazdasági miniszterei a koronavírus-járvány második hullámától tartva recesszióra figyelmeztetnek, és olyan költségvetési politika fenntartására szólítottak fel, amely kedvező a gazdasági növekedésre.

– A korlátozó intézkedések szigorítása természetesen hatással lesz a gazdasági aktivitásra. Bízunk azonban abban, hogy a gazdasági sokkhatás mérsékeltebb lesz, mint tavasszal, az első hullám idején. A vállalatok és a munkavállalók jobban fel vannak készülve a távmunkára, de ugyanakkor nagy a bizonytalanság, hogy meddig fog tartani a második hullám – közölte Paolo Gentiloni gazdaságért felelős uniós biztos az eurócsoport keddi videókonferenciája után.

Mint elmondta, a szolgáltatói szektor a legveszélyeztetettebb, ezen belül is az idegenforgalom, a kultúra és a szórakoztatóipar. Paschal Donohoe, az eurócsoport elnöke megismételte a költségvetési politika iránti elkötelezettségét.

– Világos, hogy minden európai országban jelenleg a járvány második hulláma tart. Az egészségügyi helyzet romlása súlyosan érinti a gazdaságot, és jelentősen növeli a recesszió kockázatát az eurozónában – közölte Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus(ESM), az euróövezet állandó válságkezelési alapját igazgató pénzügyi intézet vezetője. Szorgalmazták a európai helyreállítási terv gyors hatályba lépését, amelyről még nyáron döntöttek, de félbeszakadt az európai parlamenttel folytatott megbeszélés során.

– Rendkívül sürgős a nyáron hozott döntések megvalósítása. Nem tehetjük meg, hogy elhalasszuk a helyreállítási alap kifizetését, ami nélkülözhetetlen az euróövezet gazdaságainak, hogy minél előbb felépüljenek – mutatott rá Bruno Le Mer francia miniszter.