2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Egy nap alatt 162 új fertőzött Újvidéken

Kifejezetten kedvezőtlennek minősítik az újvidéki koronavírus-helyzetet a szakértők, ugyanis egy nap leforgása alatt 162 új fertőzöttet azonosítottak, és a helyzet további romlása várható.

Az utóbbi 24 órában a 162 új fertőzöttel 975-re emelkedett a COVID-pozitív városbeliek száma. A Tartományi Közegészségügyi Intézet szerint ez idő alatt Vajdaságban 244 esetben azonosítottak új fertőzöttet, és ezek kétharmada Újvidékről került ki. A székvárosban a COVID-rendelők előtt is mind hosszabbak a sorok.

A múlt heti eredményekhez viszonyítva jelentős az azonosított fertőzöttek növekedése, a folyamatos helyzetromlás október 20-a óta figyelhető meg – állapítja meg az intézet, miközben az egészségügyi helyzetet kedvezőtlennek minősíti.

A 021.rs honlap összefoglalója szerint jelen pillanatban Vajdaságban 1700 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ami háromszorosa a múlt hetinek. Újvidék meggyőzően vezet a többi vajdasági helység előtt, és ott is megháromszorozódott a betegek száma az egy héttel korábbihoz viszonyítva. A tartomány 45 községe közül 44-ben jelenleg is van aktív fertőzött. Legsúlyosabb a helyzet Újvidék mellett Nagybecskereken és Mitrovicán, de ezekben a helységekben és a többiben is az esetszám növekedése várható. A fertőzöttek között túlsúlyban van a munkaképes korosztály.

Az intézet kimutatása nem tér ki a gyermekek fertőzöttségi adataira, de tény, hogy szeptembertől a mai napig nem jegyeztek fel gócpontot a tanintézményeken belül.

Emlékeztetőül mondjuk el, hogy a Tartományi Klinikai Központban 84 pácienst kezelnek, közülük ketten szorulnak lélegeztetőgépre. Ennyi beteget már nem tudnak elhelyezni a Fertőző Osztályon, ezért az Egészségügyi Rehabilitációs Klinikát is felszabadították a COVID-fertőzöttek részére.