2024. március 19., kedd

Amerikai elnökválasztás 2020: elindult a visszaszámlálás

Öt államban (amiből 4 csatatér) kampányolt Donald Trump vasárnap. Iowában, Michiganben, Észak-Karolinában, Georgiában és Floridában szoros eredmény várható. Trump a támogatói előtt az mondta, hogy a vezetése alatt a gazdaság gyorsabban növekszik, mint valaha.

„Büszke polgárok, mint Önök segítettek felépíteni ez az országot, és most együtt visszavesszük az országunkat. Visszaadjuk a hatalmat Önöknek, az amerikai embereknek. A segítségükkel, az odaadásukkal, a lendületükkel tovább dolgozunk, tovább harcolunk, és tovább fogunk győzni, győzni és győzni” - mondta Donald Trump amerikai elnök

Joe Biden Trumppal ellentétben csak szülőhelyén, Pennsylvániában mondott beszédet, ahol Trump kevéssel ugyan, de győzni tudott 2016-ban és ahol most Biden vezet.

„Mi az igazságot választjuk a hazugsággal szemben. Az állandó változó és ismételt hazugsággal szemben. Ideje a sarkunkra állni, és visszavenni a demokráciát. Jobbak vagyunk ennél, jobbak vagyunk, mint voltunk. Mi lehetünk a legjobbak, hiszen ez az Amerikai Egyesült Államok” - jelentette ki Joe Biden demokrata elnökjelölt

Elemzők szerint Amerika soha nem volt még annyira megosztott, mint most. A hétvégén Texasban több kisteherautó leszorította Biden egyik kampánybuszát az országútról, amire az elnök csak annyit reagált, hogy szeretem Texast.

Hogy mennyire feszült a helyzet, jól mutatja az is, hogy egy nappal a választások előtt sorra deszkázzák be a Manhattani luxus üzletek kirakatait.