2024. április 26., péntek

Jogi keretet teremtenek a helyszíni bírságolásra

Napról napra szigorúbb felszólításokat intéznek az illetékesek a szerbiai polgárokhoz, melyekben felszólítanak a koronavírus miatt foganatosított óvintézkedések következetes tiszteletben tartására.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Jelezték, hogy mielőbb megteremtik a jogi keretet arra, hogy a kommunális rendőrség helyszíni bírságot szabhasson ki azokra, akik kerülik a maszk viselését – írja a Tanjug. A szerb kormány ezen a héten, csütörtökön foglalkozik az idevágó jogszabállyal, november 10-én pedig várhatólag a köztársasági parlament is napirendre tűzi a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt.

Jelenleg az egészségügyi felügyelőség jogosult a helyszíni bírságolásra, de az egész ország területén csak 140 személy tölti be ezt a tisztséget. Belgrádban a kommunális rendőrség tagjai segédkeznek nekik. Naponta 20 járőr ellenőrzi, hogy a lakosság követi-e a járványvédelmi előírásokat a tömegközlekedési eszközökben, a kávézókban, az éttermekben, a parkokban és másutt, de nem büntethetnek, csak megállapítják a szabálysértést, ezért sokan nem veszik őket komolyan. A felügyelők szerint sokan megszegik az előírásokat, főként a maszkviselést kerülik.

A törvénymódosítás után a polgároknak 5000 dináros büntetést írhatnak ki, de ez felére csökkenthető, ha 8 napon befizetik a bírságot. Jogi személyek, vendéglátóipari és kereskedelmi létesítmények esetében sokkal nagyobb a büntetés.