2024. április 26., péntek

Fél évszázad alatt eltűnt a vajdasági legelők fele

Rövid időn belül kiveszhetnek vidékeinkről az olyan szigorúan védett madárfajok, mint a túzok, vagy a parlagi sas

A Vajdasági Kutató-Elemző Központ, a VOICE szerint amennyiben nem álljuk útját a rétek, legelők gyors ütemű megsemmisítésének, rövid időn belül kiveszhetnek vidékeinkről az olyan szigorúan védett madárfajok, mint a túzok vagy a parlagi sas. A Szerbiai Madártani Társaság adatai arra mutatnak rá, hogy még a védett övezetekben is nagyarányú a füves területek felszámolása. Így például a nagykikindai-csókai körzetben húzódó túzok lakta rétek különösen veszélyeztetettek, noha a terület számos, csak a Pannon Alföldre jellemző állati és növényi egyednek ad lakhelyet. Az Elemér melletti Okanj-tó is rendkívül veszélyeztetett. A madártani társaság szerint a helyi mezőgazdasági termelők folyamatosan nyomás alatt tartják ezeket a területeket, vagyis mind nagyobb területeket szántanak fel, ami negatívan hat számos, közöttük a túzok és a parlagi sas populációra. A mezőgazdaság mellett a halastavak létesítése, az ásványi anyagok bányászása, a vegetáció elégetése, az infrastrukturális létesítmények építése mind-mind odahatnak, hogy a kevéske védett övezet is folyamatosan zsugorodik.

A 2012. évi mezőgazdasági összeírás szerint Vajdaságban fél évszázad alatt a legelők megfeleződtek, 177 ezer hektárról 86 ezerre zsugorodtak. A mezőgazdasági földterületek igazgatóságának kimutatása szerint különféle okoknál fogva csak tavaly legalább 50 hektár legelő került felszámolásra. Zichyfalva környékén 10 hektár legelőt tüntettek el, Versec mellett Fejértelepnél 21 hektárt, továbbá hasonló jelenséget jegyeztek fel Lukácsfalánál, Zsablyánál és Csúrognál.

A madártani társaság rámutat, hogy a veszendőbe menő legelők közvetlenül hatnak az erősen veszélyeztetett madarak fennmaradására, mint amilyen a parlagi sas vagy a túzok. Az utóbbi három évtizedben a Tarcal és a Delibláti Homokpuszta vidékén megfigyelt parlagi sas állománya 16-24 párral csökkent. A túzok száma viszont a XX. század kezdetén jegyzett mintegy 1000 egyedről máig nyolcra csökkent.

A VOICE szerint a legelőkkel való előnytelen gazdálkodás miatt több vajdasági egyesület kezdeményezésére a mezőgazdasági minisztérium törvénymódosítást kezdeményezett, ami hozzájárulhatna a rétek, legelők felelősségteljes megőrzéséhez. A törvényt állítólag a következő néhány hónapon belül elfogadhatják.