2024. május 5., vasárnap

Ösztönös kapocs a természettel

A szabadkai Kortárs Galériában a hétvégén nyílt meg az újvidéki Újházi Adrienn Biophilia – Modified Origin elnevezésű önálló kiállítása

A biofília, a világhálón található meghatározások szerint, az élet, az élő rendszerek szeretetét fejezi ki, tágabb értelemben azonban az egész természet szeretetére vonatkoztathatjuk. A biofília elmélete szerint az ember és más élő rendszerek között ösztönös kapocs van. Újházi Adrienn kiállítása ezt a kapcsolatot igyekszik ábrázolni – a kiállított biológiai eredetű élő rendszerek és a látogatók a vizualitáson keresztül lépnek kapcsolatba egymással.

Blaskó Árpád, Újházi Adrienn és Kucor Tamara

Blaskó Árpád, Újházi Adrienn és Kucor Tamara


A péntek esti kiállításmegnyitó Blaskó Árpádnak, a Kortárs Galéria igazgatójának a bevezető szavaival kezdődött, majd Kucor Tamara, a kiállítás kurátora mondta el nyitóbeszédét. Mint hallhattuk, Újházi Adrienn a közelmúltban szerzett mesterfokú diplomát az újvidéki Művészeti Akadémián.
– A művésznő már a pályafutása kezdete óta foglalkozik természetes anyagokkal, mint amilyen a búza vagy a kenderkóc, és valójában általuk vált felismerhetővé. Adrienn különböző baktérium- és élesztőkultúrákat vizsgál, és ezeket használja fel alkotásainak megvalósításához is. Mondhtajuk, hogy Adrienn tenyészti az alapanyagokat, illetve a munkáit is. Mindezek alapján megállapíthatjuk, hogy munkássága a bioart vonulatba sorolható. Adriennél a hangsúly a folyamatra helyeződik. Ez a folyamat az újvidéki műtermében történik. Ez egy makulátlanul tiszta és steril környezetet igényel, éppen ezért a műterme inkább hasonlít egy laboratóriumhoz, mint egy hagyományos értelemben vett műteremre – fogalmazott Kucor Tamara. A kiállítás kurátora emellett azt is elmondta, hogy a művésznőre jellemző az állandó kísérletezés és a folyamatos megfigyelés, ami miatt az alkotás egy időigényes és meditatív folyamat. Újházi Adrienn így szembemegy a napjainkra jellemző felgyorsult élettel.
A Biophila című kiállításon láthatjuk a művésznő sikeres kísérletezéseinek eredményét, ugyanakkor a kulisszák mögé is betekinthetünk, ugyanis az egyik teremben egy laboratóriumot rendeztek be mikroszkóppal és különböző preparátumokkal.
A kiállítás december 1-jéig tekinthető meg a Kortárs Galériában.