2024. április 26., péntek

Menni vagy maradni?

Színelőadásban az elvándorlás problémaköréről

A Selyemgyár Művelődési Állomáson ma 19 órakor játsszák a Maradok maradni című előadást, amelyet a közönség online felületen tekinthet meg a szervezet Facebook-oldalán.

Hol van az otthonunk? Miért költöznek el a szeretteink? Gazdasági okok miatt, vagy pedig a társadalmunk negatív jövőképe miatt? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a színdarab, melyben Elor Emina, László Judit, Ozsvár Róbert és Szalai Bence a poézis mellett dokumentumszövegeket is felhasznál, valamint improvizációval is tarkítja az előadást.

Elor Emina színésznő elmondása szerint a darabban megvilágítják a szép pillanatokat, de ugyanakkor az elvándorlás nehézségeire is rámutatnak, valamint a szülőhely elhagyásából eredő problémákra is kitérnek. – Előadásunk alapját az általunk írt szövegek képezik, amelyeket az otthon, az anyanyelv, hol az én jövőm, mit vinnék magammal és mit hagynék itt, ha világgá mennék kérdések és témák képezik. A magyar irodalomból válogattunk, különféle dokumentumokat is felhasználtunk, olyasmit, amit az elvándorolt barátainktól, ismerőseinktől vettünk kölcsön – mondta a művésznő. Hozzátette, hogy a témát különféle szemszögből vették górcső alá, a művészet és a színház megvilágításában, hogy ilyen módon együttesen mondhassák el véleményüket, elemezhessenek és megérthessenek.

– Öten veszünk részt a projektben. Néhányan közülünk semmi áron nem hagynák el Vajdaságot, de vannak olyanok is, akik ezt gondolkodás nélkül megtennék. Mindannyiunkat más és más dolgok kínoznak. Személy szerint úgy gondolom, hogy egy még súlyosabb és komolyabb válság kellene ahhoz, hogy elköltözzek innen. Nagyon sajnálom a nemzedékemet, melynek tagjai a 90-es években tömegesen elhagyták szülőföldjüket. Különféle módon állunk hozzá a témához, de számomra az otthon a szívemben van, mert ott vannak azok az emberek, akiket szeretek – zárta gondolatait Elor Emina.