2024. április 26., péntek

Játékos aktivitások nagyoknak és kicsiknek

A topolyai Mega Mozaik Egyesület játékos, edukatív és fejlesztő programokat szervez

Fekete Edit óvónő, Stuparić Magda óvónő és Tanka Simon Julianna kézműves alapította meg 2018-ban Topolyán a Mega Mozaik Egyesületet. Céljaikról, terveikről Stuparić Magda óvónőt kérdeztük:

– Munkánkból kifolyólag gyermekeknek már előzőleg is tartottunk táborokat, amelyeket mindig valamilyen egyesülettel vagy szervezettel egyeztetve tudtunk csak megvalósítani. Ekkor, két évvel ezelőtt támadt az az ötletünk, hogy létrehozzunk egy egyesületet.

Hogyan kapta az egyesület a nevét?

– A nevet az egyesületnek úgy választottuk, hogy magába foglaljon mindent, amivel foglalkozni szerettünk volna. Úgy, mint egy kirakós játéknál: kreatívan és sokrétűen hangozzon.

Mi a tevékenységük célja?

– Célunk, hogy a gyerekeket, fiatalokat összehozza az egyesület, koordinálja és definiálja az érdeklődésüket. Felmérjük igényeiket Topolyán és környékén – ennek tükrében szervezünk rekreációs, szórakoztató programokat a kultúra, a sport, a néphagyomány, a környezetvédelem, az egészségmegőrzés és az egészséges táplálkozás terén, edukatív jelleggel. Ezzel együtt biztosítjuk, hogy szabadidejüket hasznosan, tartalmasan töltsék el, közösségben, csoportokban egy kellemes környezetben.

Jövőbeni terveik?

– Természetesen vannak tervek, mivel találtunk egy megfelelő helységet, ezáltal könnyebben tudjuk megvalósítani céljainkat, valamint könnyebben tudunk előre tervezni. A Mega Mozaik székhelye Topolyán a Vidovdanska utca 2-ben található. Mindenképpen szeretnénk pályázatokon részt venni fejlődésünk érdekében. A pályázatokon nyert összeget berendezések, didaktikus eszközök, a munkánkhoz szükséges anyagok vásárlására fordítanánk, így hozzájárulnánk Topolya területén élő gyerekek, fiatalok és felnőttek ilyen jellegű igényeinek kielégítéséhez.

A megrendezésre kerülő programokról Fekete Edit óvónővel beszélgettünk.

Mely korosztály számára szerveznek programokat?

– A korosztály változó, de legfőképp a 4-től 12 éves korosztályig szervezünk programokat. Némely műhelymunkák a felnőtteknek is megfelelőek, de a jövőben szeretnénk felölelni a többi generációt is.

Milyen témájú aktivitásokat szerveznek?

– Az aktivitások, amelyeket szervezünk, követik a természeti naptárat, az éves hagyományainkat és a jeles napokat. Ezen belül korosztályfüggő tartalommal töltjük meg őket.

Az őszi és téli időszakban milyen eseményeken vehetnek részt az érdeklődők?

– Novemberben Szent Márton-napi mesedélelőtt, kreatív alkotó aktivitás, valamint adventikoszorú- és gyertyakészítő programokat szervezünk majd. Emellett, ami még várja a gyerekeket hétköznaponként novemberben, az a Mozgás vagy játék program, 3-tól 7 éveseknek, ahol nagy mozgásban, sport-, népi-, alkotó-, didaktikus játékokban vehetnek részt, a gyermek zumbára a 4-től 10 éves korosztályt várjuk, és lesz fitneszedzés felnőtteknek. A decemberi hónapban Mikulás partyn, karácsonyi kézműves aktivitáson, mézeskalács-készítésen és karácsonyi partyn is részt vehetnek az érdeklődők. A legnépszerűbb aktivitások a kreatív és a hagyományainkat ápoló műhelymunkák. A téli szünetben pedig egy téli tábor is megszervezésre kerül majd. Emellett a Mega Mozaik Egyesület különböző témájú születésnapok megszervezését is vállalja.

Jelmezes Halloween

A Mega Mozaik Egyesület október 31-én, délután négy órától este hét óráig jelmezes halloween partyt szervez a négytől tizenkét éves korosztály számára, ami a Mega Mozaik székhelyén kerül megrendezésre. Az esemény játékot, kézműves foglalkozást, táncolást és csemegepultot is magában foglal. A szervezők a résztvevőket jelmezben várják az eseményre! A belépőjegy 400 dinár. Bővebb információ a 063-855-49-27-es telefonszámon.