2024. április 26., péntek

Újvidéken járt az ukrán nagykövet

Új szoboremlékművet kap a székváros

Miloš Vučević polgármester tegnap a városházán fogadta Olekszandr Alekszandrovicsot, Ukrajna belgrádi nagykövetét.

A polgármester és a nagykövet a találkozón megbeszélést folytatott az ukrán–szerb barátságról, valamint a két szláv nép baráti kapcsolatairól. Egyetértettek abban, hogy a jövőben tovább kell fejleszteni a két ország városainak az együttműködését. Hangsúlyozták, hogy Ukrajna belgrádi nagykövetsége és az újvidéki önkormányzat főként a kultúra terén fejlesztheti együttműködését, mivel a koronavírus-járvány időszakában korlátozottak a kooperációs lehetőségek.

Alekszandrovics és Vučević a találkozón elmondta, hogy Újvidék és Lviv között már két évtizede kiváló az együttműködés. Az eddigi, sikeres kapcsolat jeléül Újvidéken emlékművet emelnek Taras Ševčenko ukrán költőnek, aki a szláv népek szabadságáért szállt síkra. A szobrot, amelyet egy híres szobrász készített, Lviv polgárai ajándékozzák Újvidéknek, és az év végéig elhelyezik a tartományi székvárosban.

Olekszandr Alekszandrovics elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ukrán nagykövetség és Újvidék egyre szorosabbra fűzi együttműködését, majd emlékeztetett: Lvivban két utca emlékeztet Szerbia és Ukrajna kiváló kapcsolataira, ez a Szerb és a Vuk Karadžić utca.