2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Csomagpont

A vásárlási szokások sokat változtak az utóbbi időben, és ez azzal járt, hogy az igények kiszolgálási módja is megváltozott. Az interneten való vásárlás népszerűségének növekedésével nagy számban jelennek meg és bővülnek azok a hálózatok, szolgáltatások, melyek a házhoz szállítást vagy a klasszikus postai csomagátvételt helyettesítik.

Előfordul, hogy a megrendelő nem tartózkodhat folyamatosan otthon, és attól tart, hogy éppen akkor nem lesz otthon, amikor jön a futár. A csomagpont az ilyen gondok orvoslására is szolgál. Azok a címzettek, akik számára problémát jelent adott időben a megadott címen várni a csomag érkezését, dönthetnek úgy, hogy az általuk kijelölt csomagpontba kérik a szállítást. Ebben az esetben azt is szabadon választhatják meg, hogy mikor veszik át a csomagot. A csomagpont általában olyan üzlet vagy önálló terminál, ahova a futár lerakhatja a csomagot. A szállító cég értesítést küld a vásárlónak, és ő az üzlet nyitvatartási ideje alatt, az önálló csomagpontokon pedig bármikor átveheti a csomagot.

A csomagpont (vagy csomagterminál) segítségével a felhasználók könnyen és gyorsan bonyolíthatnak le csomagátvételt vagy csomagfeladást.  A szállítók leginkább kiskereskedelmi helyszíneken nyújtják a csomagfeladási és a csomagátvételi szolgáltatást, némelyek önálló csomagpontokat is fenntartanak. Magyarországon különféle szolgáltatók több száz csomagpontot működtetnek: a Pick Pack Pont (a hálózat más kereskedelmi, illetve szolgáltatási hálózatok helyszínein telepített csomagátvevő pontokkal áll ügyfelei rendelkezésére, főleg az észak-magyarországi régióban), a GLS CsomagPont (kiskereskedelmi szolgáltatási helyszíneken biztosítja a csomagfeladást és -átvételt, ezenkívül önálló csomagpontokat is üzemeltet), a DPD PickUp (ez a klasszikus házhoz szállítási és kézbesítési szolgáltatást egészíti ki  a csomagpont szolgáltatással), a FoxPost (elsősorban a webáruházakban megvásárolt kisebb méretű csomagoknak az átvételét, illetve visszaküldését biztosítja), a DHL Service Point és a PostaPont (csomag-automatából való csomagátvételt tesz lehetővé). A Webox 2016 augusztusáig önállóan működött, de egyik versenytársa, a FoxPost felvásárolta (csomagtermináljai leginkább a megyeszékhelyeken és a nagyvárosokban voltak országosan elérhetők, a csomagátvétel nem volt kötve egy adott kereskedelmi egység nyitva tartásához).

A csomagpontra való szállítás a szolgáltató szempontjából azért előnyösebb a házhoz való szállításnál, mert kevesebb időt és energiát kell ráfordítania arra, hogy több vásárló csomagját vigye egy helyre, mint amikor egyenként keresi fel a vásárlókat lakásukon.