2024. április 26., péntek

Megalakult a tartományi kormány

Az egyik kormányfőhelyettes Szakállas Zsolt
(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Ma két ülést is tartott a vajdasági parlament. A parlamenti bizottságok megalakítását követően a képviselők a tartományi kormány megválasztásáról vitáztak. Pásztor István, a képviselőház elnöke az előírásokat követve Igor Mirović eddigi kormányfőt javasolta kormányalakítónak, aki expozéjában kiemelte, hogy a folytonosság kormánya alakul meg Vajdaságban is.

Mirović beszédében emlékeztetett az elmúlt négy év sikereire: szavai szerint az előző mandátuma kezdetén felvezetett 10 pontos célkitűzései közül csupán a tartományi költségvetést szabályozó törvényjavaslat nem került elfogadásra, a befektetéseket, projekteket és fejlesztéseket előirányzó célok azonban megvalósultak. A nagy volumenű projektek továbbra is fontos elemeit képezik majd a vajdasági parlament munkájának: elsősorban a gazdasági és az egészségügyi fejlesztéseken dolgoznak, de az infrastrukturális befektetéseket is nagy léptékkel tervezik folytatni - ismertette Mirović. Felszólalásában többször is kiemelte, hogy az alakuló kormány egyik legfontosabb célkitűzése a szerbség és a kisebbség közötti együttműködés. Nyilatkozataiban többször is hangsúlyozta, hogy a kormányalakítás előkészítésénél is eredményes tárgyalásokat folytattak a kisebbségi képviselőkkel, elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetséggel megvalósult együttműködés kiválóságát méltatta.

Mirović expozéját követően a képviselők megvitatták az alakuló kormány célkitűzéseit, majd megszavazták az új kormányt, amelynek összetételében jelentős változás nem történt. Az újraválasztott kormányfő egyik helyettesévé a VMSZ tisztségviselőjét, Szakállas Zsoltot választották. A kabinetet 101 támogató, 10 ellenző szavazat mellett választotta meg a ház, tartózkodó képviselő nem volt.

Az újonnan megalakult tartományi kormány első intézkedései a járványhelyzet kezelésére, a gazdasági fejlesztések folytatására és a költségvetés meghozatalára irányulnak - mondta a sajtó képviselőinek az újraválasztott kormányfő.

Az új vajdasági kormány összetétele:

Kormánytisztség

Politikus neve (Párt)

Kormányfő

Igor Mirović (Szerb Haladó Párt)

Kormányfő-helyettes, egészségügyi titkár

Zoran Gojković (SZHP)

Kormányfő-helyettes, oktatási, jogalkotási, nemzeti közösségi titkár

Szakállas Zsolt (Vajdasági Magyar Szövetség)

Kormányfő-helyettes, területrendezési és környezetvédelmi titkár

Vladimir Galić (SZHP)

Kormányfő-helyettes

Branko Ćurčić (Szerbiai Szocialista Párt)

Régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár

Aleksandar Sofić (SZHP)

Művelődési és tájékoztatási titkár

Dragana Milošević (SZHP)

Szociálpolitikai, népesedési és nemi egyenlőségügyi titkár

Predrag Vuletić (Szocialisták Mozgalma)

Pénzügyi titkár

Smiljka Jovanović (SZHP)

Energetikai, építési és közlekedésügyi titkár

Ognjen Bjelić (SZHP)

Felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár

Zoran Milošević (SZHP)

Mezőgazdasági titkár

Čedomir Božić (SZHP)

Gazdasági és idegenforgalmi titkár

Nenad Ivanišević (Szerbiai Szociáldemokrata Párt)

Sport- és ifjúságügyi titkár

Dane Basta (SZHP)