2024. április 26., péntek

Biohulladék feldolgozását tervezi a Városi Kertészet

Ennek a közvállalatnak a jövőben az egyik fontosabb tevékenységi köre a biohulladék feldolgozása lesz.

Miloš Egić, a Városi Kertészet igazgatója bejelentette, hogy a Regionális Szeméttároló projektjének keretében a közvállalat az újvidéki önkormányzat támogatásával szerződést köt a környező községekkel a biohulladék leszállításáról és feldogozásáról.

Fotó: Ótos András

– A felmérések szerint Újvidéken és környékén évente kb. 26 000 tonna biohulladék áll a feldolgozóipar rendelkezésére, tisztában kell lennünk azzal, hogy ez mekkora mennyiségű biohulladék! Elmondhatjuk, hogy sokkal nagyobb mennyiségű komposztot készíthetünk a jövőben, amit az eddigi, szokásos felhasználási mód mellett (nagyjából a zöld felületeken használták), és a terméket a szabad piacokon is értékesíthetjük. A Városi Kertészet azt tervezi, hogy az összes beérkező biohulladékból komposztot készít, ez talán a legjobb biotrágya. A projekt megvalósításával egyrészt csökkentenénk költségeinket, másrészt viszont pozitív hatást gyakorolnánk a környezetvédelemre és a polgárok életminőségére – magyarázta Egić.

Az említettek mellett a Városi Kertészet még egy fontos IPA-projekten dolgozik a partnereivel az energiahatékonyság terén, amelynek az a célja, hogy az épületeken zöld tetőket (az épületek tetején füvet, bokrokat, kisebb fákat ültetnek) alakítsanak ki.

– A határon átívelő projekt keretében (IPA) Eszéken és Újvidéken zöld tetőket és falakat alakítanak ki az épületek tetején. Mindkét városban egy-egy nyilvános objektumon mutatjuk majd be, hogyan lehet fokozni az energiahatékonyságot a zöld tetők kialakításával. Ezenkívül a vízgazdálkodás terén is érdekes újdonságot mutatunk be, nevezetesen azt, hogyan lehet az épületeken működő légkondicionáló berendezésekből távozó vizet újrahasznosítani, összegyűjteni és pl. öntözésre használni – mondta a Városi Kertészet igazgatója.

A Városi Kertészet a következő időszakban is az energiahatékonyság növelésére és a környezetvédelmi mutatók javítására fog törekedni (Ótos András felvétele)

A Városi Kertészet a következő időszakban is az energiahatékonyság növelésére és a környezetvédelmi mutatók javítására fog törekedni (Ótos András felvétele)

Újvidéken a zöld tetőt a Milan Petrović különleges iskola tetőrészén alakítják ki, a Városi Kertészet pedig a jövőben azt szeretné elérni, ha mások is követnék példájukat, és minél több épület bekapcsolódna az energiahatékonyságot növelő akcióba. Ezzel egyúttal növekedne a zöld felületek számaránya a városban.

A Dnevnik napilap honlapján az is elolvasható, hogy a fentiek mellett a közvállalat Tiszakálmánfalván (Budiszaván) szélvédő sávokat alakít ki, amelynek keretében kb. 7000 facsemetét ültetnek el. Egić kifejtette, hogy büszke az új, kliszai faiskolára, ahol már nagyban folyik a facsemeték, cserjék stb. értékesítése.

– Az újvidéki önkormányzat és Újvidék polgármestere támogatásának köszönhetően modern felszerelést vásároltunk, és végre megkezdődhetett a komposzt és a talajtakaráshoz szükséges törmelék készítése. Ezenkívül megépült egy fedett csarnok a közvállalat erőgépeinek és a felszerelés tárolására, valamint a komposztáláshoz szükséges plató, amelyet a németországi GIZ szervezet donációjából alakítottunk ki – magyarázta a közvállalat igazgatója.