2024. április 26., péntek

Felkészültek az ünnepekre

A hétvégén meghosszabbított nyitva tartás a szabadkai temetőkben

Szabadka esetében többnemzetiségű településről van szó, ebből kifolyólag a holtakra való emlékezés is több napig tart. November első napjaiban a magyar, horvát, bunyevác közösség mindenszentek és halottak napján, a pravoszláv hívők pedig egy héttel később emlékeznek meg halottaikról. A temetőkbe ezekben a napokban számos látogató érkezik, akik rendezett körülmények között szeretnének emlékezni, ami a temetők karban tartóinak is kihívást jelent. A szabadkai Temetkezési Kommunális Közvállalat az önkormányzat területén 14 temetőről visel gondot, és az elmúlt hetekben mindegyikben nagy tempóban folyt a munka. Minderről, valamint az egész éves tevékenységükről a közvállalat igazgatónője, Vesna Prčić nyilatkozott a médiának.

– Közvállalatunk készen áll a temetőbe érkező látogatókra. Az alaptevékenységünk a temetők karbantartása, amit egész évben folyamatosan végzünk. A legtöbb temetőben 11, némelyik esetében 12 alkalommal nyírtuk a füvet. A karbantartási munkáknak a vége felé közeledünk. Az elmúlt héten befejeztük az idei utolsó kaszálásokat is, és a hét végén csaknem száz tonnányi szemetet vittünk ki, ami a húsvéti ünnepek óta halmozódott fel. Úgy gondolom, hogy a hétvégére mindegyik temető készen áll a látogatók fogadására. Az idén 1200 sírásást, illetve kripta-megnyitást végeztünk el – mondta Vesna Prčić.

A temetkezési közvállalatnak az idén is voltak akciói, valamint újítás történt a kriptabérlések terén.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Immár hagyományosnak mondható az az akciónk, amely a síremlékek felújítására vonatkozik, és aminek keretén belül ingyenessé tettük a betűk felhelyezését a fa síremlékekre. Ugyanígy folyamatban van azon bérlők értesítése, akiknek lejárt a bérlete. Ez körülbelül 1700 személyt érint. Az idei évtől a kripták bérlőinek egy könyvecskét biztosítunk, amit akkor adunk a felhasználóknak, amikor meghosszabbítják a bérletüket. A füzetecskével a jövőben a bérlő igazolni tudja, hogy ő a kripta bérlője, ugyanakkor abban tudjuk vezetni a befizetéseket, és így a bérlők is követni tudják, hogy meddig érvényes a bérletük – fogalmazott Vesna Prčić.

Az igazgatónőtől emellett azt is megtudtuk, hogy a hétvégén a temetőkbe autóval csak korlátozott ideig szabad bemenni. Az autós bejáratok pénteken és szombaton 10 óráig lesznek nyitva, ezt követően csupán a gyalogos bejárókon keresztül szabad közlekedni. Vasárnap folyamán a látogatók várható magas száma miatt tilos lesz autóval bemenni a temetőkbe. A hétvégén a temetők munkaideje is változik, szombaton és vasárnap 6 és 21 óra között várják a látogatókat. A nyitvatartási idő meghosszabbítása egy korábban bevezetett gyakorlat, ugyanis azt tapasztalták, hogy sokan vannak azok, akik sötétedés után is szeretnének egy sétát tenni a temetőben. A temetők hétfőtől átállnak a téli nyitva tartásra, vagyis 7 és 17 óra között látogathatók.

Vesna Prčić emellett a járványügyi intézkedésekről is szót ejtett.

– Az érvényben lévő járványügyi intézkedéseket természetesen mi is tiszteletben tartjuk. A látogatóknak kötelező az egymás közötti távolság betartása, viszont a maszkok viselése egyelőre nem kötelező. Fontos elmondani azt is, hogy a látogatók kerüljék a kézfogást, az ölelést és a csókot. Mindezt a temetések alkalmával is igyekeztünk betartatni, vagy legalább csökkenteni a gyakoriságát – mondta az igazgatónő.