2024. április 26., péntek

Lábunkon a kultúránk

Százhetvenhárom éves a Vajdasági Múzeum

Egy ember öltözködéséről sok mindenre tudunk következtetni, az anyagi helyzetére, a munkára, amit végez, vagy akár a nemzeti hovatartozására is. A fennállásának 173. évét a Vajdasági Múzeum ezúttal egy különleges cipőkiállítással nyitotta meg. A kollekció darabjait a múzeum néprajzi gyűjteményéből állították össze.

Magyaros mintázatú papucs (Fotó: Komáromi Dóra)

Magyaros mintázatú papucs (Fotó: Komáromi Dóra)

A kiállítás különlegessége még, hogy idén ez az elő olyan kiállítás, amelyet a múzeum tulajdonában lévő tárgyakból állítottak össze. Tradicionális öltözködés. A közönség megismerkedhet azzal is, hogy hogyan készítették ezeket a lábbeliket. A legtöbbjük nagyon Vajdaság-specifikus. Megfigyelhető még például a városi és a falusi lét közti különbség is.

A Te viselsz engem, én viszlek téged című kiállítás a Szerb Nemzeti Színház művészeinek előadásával indult, akik az épület ablakaiban adták elő balettelőadásukat. Az előadás különlegessége mindemellett az volt, hogy a táncosoknak a múzeumban található cipőkhöz hasonló mintázatú lábbeliket készítettek, újragondolva az elmúlt század legszebb darabjait.

A tárlatot Dragana Milošević tartományi művelődésügyi titkár nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Múzeum egy olyan intézmény, amely segít megőrizni az identitásunkat és a kultúránkat, aminek persze az öltözködésünk is szerves része. A ruhák lenyomatát képezik az itt élő nemzetek sokszínűségének és annak, hogy hogyan éltek az őseink.

Dragana Milošević tartományi művelődésügyi titkár megnyitja a kiállítást (Fotó: Komáromi Dóra)

Dragana Milošević tartományi művelődésügyi titkár megnyitja a kiállítást (Fotó: Komáromi Dóra)

Tijana Stanković-Pešterac, a múzeum igazgatója elmondta, a kiállítás egy igazán jó csapatmunka eredménye, amely Katarina Radisavljević, Tatjana Bugarski, Aleksandar Antunović, Aleksandar Petijević keze munkáját dicséri. Kifejtette továbbá, hogy az idei évben látszódott igazán, hogy mennyire fontos a digitalizáció a 21. században. Sokkal több online tartalom lesz elérhető a következő évben a múzeum megújuló honlapján. Ebben az évben is már hangsúlyt fektettek az online jelenlétre, például 3D-s képet készítettek a tárgyakról, hogy azok számára is megtekinthetőek legyenek, akik valami miatt nem tudnak eljutni a múzeumba. Az intézményben olyan tárgyak vannak, amelyek fontosak a vajdasági és a szerbiai kulturális örökség és történelem feltárása szempontjából is. Az elkövetkező időszakban a múzeum még nyitottabb és inkluzívabb lesz.

A művelődési minisztérium nevében Dejan Masliković segédminiszter elmondta, hogy szeretnének hasonló, digitalizációval kapcsolatos projektumokat megvalósítani más múzeumokban is, és a közeljövőben kifejleszteni egy olyan platformot, amely alkalmazható lesz többek közt az oktatásban is.

A kiállítás 2021 májusáig tekinthető meg.