2024. április 26., péntek

Játszd újra, Dodik!

Második nekifutásra – szerbiai segédlettel – szeretne a boszniai Szerb Köztársaság repülőteret építeni Trebinjén

A boszniai szerb entitáshoz tartozó hercegovinai Trebinjében kiépítendő repülőtér kapcsán egyeztetett kedden Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfő a bosznia-hercegovinai hármas elnökség szerb tagjával, Milorad Dodikkal. Vučić Instagram-profilján számolt be a találkozóról és annak témájáról. A téma megjelölésére szükség is volt, a kép ugyanis egy sakkjátszmát ábrázol Vučić és Dodik között. A képhez illesztett szöveg szerint „éppen befejeződött a trebinjei repülőtérről szóló egyeztetés”.

A repülőtér kiépítésének tervét Vučić még július 23-ai banjalukai látogatása során bejelentette. Akkor a „legszebb szerb városnak” nevezte a boszniai szerb köztársaságban található települést, s arról is beszélt, hogy Szerbia anyagilag segíteni fogja az ottani légikikötő létrehozását. Mint fogalmazott, a projektum nem lesz nyereséges, de az mégis fontos, mert összeköttetést jelent majd, az autóút megépítése ellenére továbbra is túl sok időre lenne szükség a Belgrádból Trebinjéig vezető út megtételére.

A projektum költségeivel kapcsolatos adatok egyelőre ismeretlenek. Becslések szerint mintegy 50 millió eurós beruházásról lenne szó. Szeptember közepén megalapították a Trebinjei Repülőtér elnevezésű vállalatot, ennek a cégnek a munkálatok lebonyolítása lesz a feladata, élére Mladen Stankovićot, a niši Nagy Konstantin Repülőtér jelenlegi mérnökét nevezték ki.

Nem most merült fel először a trebinjei légi kikötő terve, egy tizenöt éves elképzelés újjáélesztéséről van szó. A boszniai Szerb Köztársaság kormánya 2008-ban a mostanival azonos nevű közvállalatot hozott létre, melyben három személyt alkalmazott, és 2011-ben 820 ezer eurót fizetett ki egy projektumtervért, mely a terminál és a 2,6 kilométer hosszú leszállópálya megépítésére vonatkozott. Megrendelt még egy potenciális úti célokat elemző tanulmányt is, melyet később „nem megfelelőnek” minősített, s újabb tendert írt ki a nem létező repülőtér fejlesztési stratégiájának kidolgozására. A tendert végül érvénytelenítették, a közvállalatot pedig törölték a cégjegyzékből. A pénz elszállt, a terv álom maradt.

Az újabb közvállalat idei létrehozásakor Zorana Mihajlović építésügyi és infrastrukturális miniszter arról biztosított mindenkit, a projektum kifizetődő lesz, és – nem mellékesen – lehetővé teszi, hogy Belgrádból Trebinjére negyven perc alatt el lehessen jutni. Ha minden a terv szerint halad, akár már 2021 decemberében ez megtörténhet.