2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Folytatódik a rekordhullám

Egy hét alatt Vajdaságban megduplázódott a fertőzöttek száma

Európa és a térség többi országához hasonlóan Szerbiában is tovább növekedett a koronavírussal fertőzött polgárok száma. A keddi járványügyi jelentés szerint egy nap alatt 9430 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 1053 volt pozitív, a pozitivitás aránya 11,16 százalék. A járvány kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma meghaladta az ezret. Lélegeztetőgépen 38 páciens van. További 5 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 798-ra növekedett, a halálozási arány 1,95 százalék. Jelenleg 823 személyt kezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1. 298.949 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 40.880 eredménye volt pozitív.

Predrag Kon: Úgy tűnik, szükség van a büntetésre (Fotó:  Beta)

Predrag Kon: Úgy tűnik, szükség van a büntetésre (Fotó: Beta)

A B92 hírportál értesülései szerint az 1053 fertőzött közül 590-en belgrádiak, Újvidéken 47 személy szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, Valjevón 40 volt, Kraljevóban 28, Šabacon 26, Kragujevacon 25, Nišben 23, Loznicán 20, Prokupljéban 18, Pancsován 13 az esetszám.

VAJDASÁGBAN IS ROSSZABBODIK A HELYZET

Egy hét alatt Vajdaságban megkétszereződött a fertőzöttek száma – derült ki a Vajdasági Közegészségügyi Intézet mai közleményéből. A tartományban jelenleg 516 aktív fertőzést tartanak nyilván, a fertőzöttek közül 246-an újvidékiek. A tartományban a fertőzöttek száma október 20-ától folyamatosan növekszik; hétfőn 86 volt az esetszám. A kórházban elhelyezettek száma is folyamatosan növekszik; a 45 önkormányzat közül 36-ban jegyeztek aktív fertőzést. Többségük munkaaktív felnőttkorú. Az oktatási intézményekben egyelőre nem volt példa az intézményen belüli fertőződésre, a fertőzött iskoláskorúak máshol kerültek kapcsolatba a vírussal.

KON SZIGORÍTANA

A járványhelyzet kedvezőtlen és folyamatosan rosszabbodik, közölte Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja a Pink Tv-nek nyilatkozva, majd sokadszorra bejelentette, hogy a válságstáb a korlátozó intézkedések szigorítására vonatkozó javaslat megtételét fontolgatja. Becslése szerint a következő két-három hétben növekszik majd a fertőzöttek száma, ezt követően – feltehetően – sikerül kiegyenesíteni a járványgörbét. Az említett időszakban nemcsak több fertőzöttet azonosítanak majd, hanem több páciens szorul kórházi ellátásra is.

– Október 24-én Belgrádban a pozitivitás aránya 54 százalék volt. Persze az is tény, hogy júliusban bizonyos településeken ez 80 százalék volt. Éppen ezért bízom abban, hogy Szerbiában a többi európai országhoz képest valamelyest jobb lesz a helyzet, hiszen nálunk júliusban is fellángolt a járvány. A fertőzöttek száma minden bizonnyal növekedni fog, ezért a korlátozások elkerülhetetlenek lesznek. A vírus elsősorban ott terjed, ahol az emberek szórakoznak, ezeken a helyeken lesz szükség a legtöbb korlátozásra. Módosítják a törvényt, mert úgy tűnik, szükség van a büntetésre – vélekedett Kon.

Az oktatási intézmények témájában Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója nyilatkozott, mondván, jelenleg nem téma a tantermiről az e-oktatásra való áttérés. Azt is elmondta, hogy Szerbia, Európa többi országával ellenben, nem tervez újabb korlátozásokat foganatosítani, ám ha a helyzet romlik, ez sem kizárt.

NÖVEKSZIK A VIRULENCIA

Srđa Janković immunológus, a válságstáb tagja attól tart, hogy növekszik a SARS–CoV–2 virulenciája és a járványhelyzet egyre csak rosszabbodik majd. A vírus robbanásszerű terjedése fenyeget, húzta alá Janković, kiemelve, hogy a szakértők számára jelenleg az a legfontosabb, hogy utóbbit megakadályozzák, hiszen az ismételten megbénítaná az egészségügyi rendszert, ennek következtében nemcsak a fertőzöttek élete kerülne veszélybe. Szerinte pillanatnyilag a gyülekezési szabadság korlátozása, továbbá a személyes távolságtartás, valamint a védőmaszk viselése a legfontosabb óvintézkedés. Szükség esetén szigorúbb intézkedéseket is foganatosíthatnak, ám nem ez a lényeg, hanem az intézkedések betartása, legyenek azok akármennyire is szigorúak – hangzott el az N1 Tv összeállítása szerint.