2024. április 26., péntek

Magyar választási siker Kárpátalján

– A jelentős ellenszél ellenére a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) sikeresen szerepelt a vasárnapi helyhatósági választásokon – nyilatkozta Brenzovics László, a szövetség elnöke az ungvári TV21-nek.

Brenzovics szerint sok képviselőt juttathatnak be a megyei tanácsba. Kiemelte, hogy Babják Zoltán jelentős fölénnyel nyerte meg a beregszászi polgármesteri választást. Nagydobronyban, Tiszapéterfalván, Beregen, Visken is a KMKSZ támogatottjai vezetnek. A politikus szavai szerint minden olyan területen, ahol jelentős számú magyar él, jelen lesznek az önkormányzatokban.

Brenzovics László leadja voksát (Fotó: MTI)

Brenzovics László leadja voksát (Fotó: MTI)

– A KMKSZ következetesen kiáll a kárpátaljai magyarság mellett és ezt a választók most meghálálták. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a különböző helyhatóságokban olyan koalíciók jöjjenek létre, melyek Kárpátalja érdekeit szolgálják – közölte Brenzovics nyilatkozatát a Kárpatalja.hu portál.

KIEMELKEDŐ KISTÉRSÉGI EREDMÉNYEK

A magyarok körében a részvételi arány a választásokon elérte, illetve több helyen meghaladta a rendkívül alacsonynak mondható országos arányt.

Az ukrán Központ Választási Bizottság (CVK) közlése szerint háromtól öt napra van szükségük ahhoz, hogy feldolgozzák a vasárnap megtartott helyhatósági választásokról beérkezett szavazatokat – írta hétfőn az UNIAN hírügynökség. Az előzetes adatok szerint viszont már most kijelenthető, hogy jól szerepeltek a magyarok Kárpátalján a helyhatósági választáson.

A KMKSZ-nek nyolc képviselője lesz várhatóan a megyei közgyűlésekben. Nagyszerűen szerepelt a két kárpátaljai magyar párt a Beregszászi kistérségi választáson derül ki a városi tanács által közölt részleges adatokból. A kiszo.net az írta hétfőn, hogy a jelenlegi helyzet szerint a KMKSZ–Ukrajnai Magyar Párt listája a voksok 36,35 százalékát szerezte meg, míg a Horváth László által vezetett Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDSZ) csaknem 20 százalékot szerzett. Ha érdemben nem változnak a viszonyok, abban az esetben a két magyar párt abszolút többséghez juthat a közgyűlésben.

Az előzetes adatok szerint Kárpátalja városaiban a legtöbb szavazatot a regnáló polgármesterek szerezték. Ungváron – Bohdan Andrijiv, Munkácson – Andrij Baloga, Beregszászban – Babják Zoltán, Nagyszőlősön – Bocskai István, Huszton – Volodimir Kascsuk, Técsőn – Ivan Kovacs, Polenán – Ivan Drahobeckij, Irhócon – Mihajlo Cirik, Ökörmezőn – Vaszil Scsur – tudatta a transkarpatia.net. Bocskai István marad a polgármester Nagyszőlősön – írta a Kárpátalja.ma.

POTÁPI: MEGÉRTE A MEGFESZÍTETT MUNKA.

„Kimagasló sikereket ért el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a tegnapi ukrajnai helyhatósági választásokon” – értékelte a választási eredményt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésében hétfőn. Külön gratulált Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének, valamint Babják Zoltánnak, aki – mint írta – „fölényes győzelmet aratott, így rendkívül erős támogatottsággal lesz újra Beregszász polgármestere”.

„Megérte a megfeszített munka: a magyarság kivívta a győzelmet, így erős képviselete lesz a következő 5 évben mind megyei, mind járási, mind kistérségi szinten” – olvasható a bejegyzésben.

KIJEV BEHÍVATTA  MAGYAR NAGYKÖVETET

Az ukrán külügyminisztérium bekérette Íjgyártó Istvánt, Magyarország kijevi nagykövetét október 26-án – számolt be a hírről Kárpátalja.ma hírportál. Az ukrán külügy tiltakozó jegyzéket adott át a diplomatának, amiért szerintük „Magyarország beleavatkozott Ukrajna belügyeibe a helyhatósági választásokon”.

A külügyminisztérium álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy magyarországi tisztviselők a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jelöltjei mellett agitáltak a kampánycsend alatt. A tárca ismét felszólította a magyar felet, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna törvényeit, ne avatkozzon bele az ország belügyeibe.

Szavazók Nagydobronyban (Fotó: MTI)

Szavazók Nagydobronyban (Fotó: MTI)

Az ukrán külügyminisztérium már vasárnap este, a szavazás napján kiadott nyilatkozatában is a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet kemény válaszlépést helyezve kilátásba. Kijev arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vsárnap közösségi oldalán írt bejegyzésében a KMKSZ jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar tárcavezető kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy ez aláássa a magyar–ukrán tárgyalásokat.

„Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán–magyar kapcsolatokban fennálló problémákra” – hangsúlyozta a nyilatkozat.

Az ukrán külügyi tárca leszögezte, hogy a magyar fél által tett kijelentéseket elfogadhatatlanoknak tartja és kemény reakciót helyezett kilátásba.

BRENZOVICS: KÁKÁN VALÓ CSOMÓKERESÉS

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke hétfőn az InfoRádiónak nyilatkozva nevetségesnek nevezte, hogy az ukrán külügyminisztérium szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjával beavatkozott volna az ukrán választásokba.

A KMKSZ elnöke szerint az utóbbi időkben megszokottá vált, hogy amikor a magyar kormányzat széles gesztusokat tesz, mint például a külügyminiszter legutóbbi látogatása alkalmával, amikor mintegy 50 lélegezetőgépet adományozott Kárpátaljának, az nem kapott helyet az ukrán központi médiában, azt viszont, hogy mit írt Facebook-bejegyzésében a magyar külügyminiszter, nagyon szélesen tárgyalja.

„Valamennyi józanul gondolkodó ember értheti, ez egy nevetséges dolog, és a kákán való csomókeresés” – fogalmazott Brenzovics László.

Az ukrán helyhatósági választások eredményei kapcsán elmondta: rendkívül alacsony volt a részvétel, országosan 37 százalék, az országos pártok leszerepeltek, azonban a meghatározó városok élén megmaradtak a „régi arcok”, és semmifajta újdonság, új elképzelés, akár a régiókat illetően, nem tűnt föl. Látványos továbbá a korábban „üstökösként feltörő” hatalompárt, a Volodimir Zelenszkij-féle A Nép Szolgája erős erodálódása. A KMKSZ számára viszont kedvező volt, hogy a kárpátaljai magyarság részvételi aránya nem volt kisebb, mint a nem magyaroké, így egy nagyon szép eredményt sikerült elérniük a választóknak köszönhetően – foglalta össze a KMKSZ-elnök rádiónyilatkozatát az infostart.hu.