2024. április 26., péntek
ZENTAI VÖRÖSKERESZT

Betegápolóink mindenütt elismertek

Nagy érdeklődés övezte a Vöröskereszt zentai szervezetének házi betegápolási tanfolyamát, amelyet az elmúlt napokban rendeztek meg a szervezet helyiségeiben. A nemzetközi humanitárius szervezet zentai aktivistái 2006 óta minden évben megszervezik a képzést, és Perpauer Vera ápolónő, a Vöröskereszt zentai és vajdasági szervezetének elsősegély-oktatója, a tanfolyam vezetője szerint mivel a községben sok idős személy él, sokan érdeklődnek a képzés iránt, ugyanakkor a tanfolyam által alkalmazott módszerről külföldön is elismerően nyilatkoznak.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az elmúlt tizennégy év alatt a Vöröskereszt aktivistáinak a becslése alapján negyven csoportban mintegy négyszázhúsz embert képeztek ki ilyen módon. A képzéseken először az általános ellátás ismereteit sajátítják el a résztvevők, a megágyazástól kezdve a betegek forgatásán, megmozgatásán, pelenkázásán, ágyból való felemelésén, fiziológiai szükségleteik ellátásán keresztül az élelmezésükig, fürdetésükig – magyarázta a tanfolyam vezetője.

Nyílt titok, hogy sokan azzal a céllal vesznek részt ezeken a képzéseken, hogy az ott elsajátított tudás birtokában, idős, elesett személyek gondozójaként, külföldön keressenek megélhetést. Ennek kapcsán Perpauer Vera elmondta, hogy mivel a kurzus befejezését követően is tartják a kapcsolatot a résztvevőkkel, tudják, hogy közülük mintegy háromszázan már külföldön dolgoznak, és azt is, hogy valamennyien gyorsan kivívták munkaadóik elismerését. A többiek viszont itthon maradtak, és jobbára saját idős hozzátartozóikat gondozzák. A tanfolyamon kizárólag felnőttek vehetnek részt, az eddigi legidősebb résztvevő egy 75 éves asszony volt, aki azért jelentkezett a kurzusra, mert már előtte is dolgozott Angliában betegápolóként, és a munkaadói megkérték, hogy dokumentummal is igazolja a szaktudását.