2024. április 26., péntek

Zenei nevelés a családban

Ismét Ringató foglalkozást tartottak Kúlán

A Ringató foglalkozás 25 évvel ezelőtt indult el Magyarországról, mára már több mint 170 foglalkozásvezető van a Kárpát-medencében. A tavaly Budapesten megtartott képzésnek köszönhetően Vajdaságba is eljutott.

A foglalkozás célja, hogy a néphagyományokból merített zenei anyaggal, élő, érzelmi kapcsolatot építsen ki a kisgyermekes családokkal. A Ringató foglalkozásokon elsősorban a közös éneklésekre fektetnek nagy hangsúly, ölbéli játékokat játszanak. Hangutánzó mondókákat is tanulnak, amelyek elősegítik a gyerekek nyelvi készségeinek fejlődését. A foglalkozások a szülőket és gyermekeiket, a nagyszülőket és kisunokáikat közelebb hozzák egymáshoz. A foglalkozásokon olyan dalokat, mondókákat, játékokat tanítanak meg, amelyeket utána a gyerekekkel otthon is énekelhetnek vagy játszhatnak. A gyermekek az ének és a játék ideje alatt jobban megismerkednek anyanyelvükkel, a magyar kultúrával, a magyar hagyományokkal.

A kúlai Népkör termében megtartott Magyar Nemzeti Tanács szervezésében zajló, Magyarország Kormánya által támogatott Ringató foglalkozást Hardi Klemm Katalin vezette. A zenés program jó hangulatban telt, annak ellenére, hogy sokan betegség miatt nem tudtak részt venni.

– Fontosnak tartjuk, hogy megszólítsuk a kisgyermekes családokat, és az ő számukra egy közösségi, baráti teret biztosítsunk, amelyben a kisgyermekükkel együtt szórakozhatnak. A gyerekek az elején egy kicsit félénkek voltak, de egy bizonyos idő elteltével már nagyon élvezték. Szerintem aki most eljött a foglalkozásra, az minden bizonnyal a következő ilyen találkozókra is elhozza majd gyermekét. Ez egy nagyon jó lehetőség a magyar nyelv és kultúra ápolására. Remélem ez a program a jövőben egyre népszerűbb lesz – mondta Valka Károly, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ alelnöke. Szerinte nagy szükség van arra, hogy a gyerekek már kisgyermekkorukban magyar szellemiségben nevelkedjenek, és hogy a magyar identitást, a magyar kultúrát elsajátítsák.

A foglalkozás módszertana Groó Ilona magyarországi pedagógus nevéhez fűződik. A program módszertana szerint fontos, hogy kisgyermekkorban, vagy még az anyaméhben fejlődő csecsemőnek énekeljenek, mondókákat mondjanak a fiatal, illetve a várandós szülők. Ilyen úton is növelik a gyermek zenei készségét.

A BEZDÁNIAK IS ÖRÜLNEK A RINGATÓNAK

A Magyar Nemzeti Tanács programjaként megvalósuló Ringató foglalkozásokon örömmel vesznek részt a bezdáni kicsik és nagyok. A foglalkozásvezető, Hardi Klemm Katalin heti egy alkalommal várja az érdeklődőket a bezdáni helyi közösség termében.